ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

σαρωτικές-αλλαγές-σε-δημόσιο-και-δεκο-478479

Ευρύτατες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο επίκεντρο του Υπουργικού βρέθηκαν οι εισηγήσεις των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η κατάργηση της Αγροφυλακής (σώμα που ιδρύθηκε επί ΝΔ) και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους.

Επίσης, η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.

Επιπλέον συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

Εξετάστηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ικανοποιημένος

ο πρωθυπουργός

«Η χώρα μας εκπληρώνει τους στόχους της και με το παραπάνω» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες, επικαλούμενος τη θετική αξιολόγηση, που έκανε η τρόικα πρόσφατα για την ελληνική οικονομία και την υλοποίηση του μνημονίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η πορεία της χώρας είναι στο σωστό δρόμο, καθώς πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα όχι μόνο 5,5%, όπως ήταν ο στόχος, αλλά 6% και υπογράμμισε: «Αυτό το μήνυμα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός και να του δώσουμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, που έχει ανάγκη, ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες του, παρά τα όσα διάφοροι προσπαθούν να περάσουν, γύρω από το αν πετύχαμε ή όχι, τα οποία βλάπτουν και την αξιοπιστία της χώρας μας».

Έθεσε όμως και τους επόμενους στόχους, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο». Η προσπάθεια, επικεντρώνεται πλέον, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ευχήθηκε να γίνουν σε ένα πνεύμα ευρύτερης συναίνεσης.

«Η θετική πορεία από πέρυσι μέχρι σήμερα, μας καθιστά αισιόδοξους, ότι μπορούμε και το 2011 να φτάσουμε στους στόχους μας. Είναι η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Όχι ότι δεν κάναμε και πέρυσι μεταρρυθμίσεις. Και πέρυσι, έγιναν πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες νομίζω απ’ ό,τι οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει κάνει μέσα σε ένα χρόνο, αν αξιολογήσει κανείς και τις τελευταίες δεκαετίες. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας για την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη και, βεβαίως, για τις διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση, να βελτιώνει η κυβέρνηση, όπου μπορεί τη ζωή των πολιτών και, ιδιαίτερα, να προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Με αφορμή την ιρλανδική κρίση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, που επέμεινε προ μηνών στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τον οποίο χαρακτήρισε σωτήριο και πρόσθεσε με νόημα: «Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της δικής μας δύσκολης, αλλά και πετυχημένης πορείας. Σκεφτείτε πού θα ήμασταν σήμερα, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς στήριξη, ή με μια στήριξη με μισή καρδιά και, βεβαίως, χωρίς ουσιαστική φωνή, σ’ αυτή την πολύ αναγκαία, αλλά δύσκολη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, που αφορά στο μέλλον της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στο μέλλον και της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το μόνιμο μηχανισμό, είπε ότι αυτός πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών. Τόνισε δε ότι «σε αυτό το μηχανισμό, αν όχι τώρα, μακάρι και τώρα, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα, η λύση θα είναι τα ευρωομόλογα, δηλαδή η δυνατότητα ουσιαστικά των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να δανείζονται μέσω ευρωομολόγων». Επισήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια σαφή πολιτική επενδύσεων για την ανάπτυξη».

Συζητώντας πάντα για την Ιρλανδία ο κ. Παπανδρέου άφησε και μία αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: «Παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του – ο κ. Καραμανλής – μπροστά σε παρόμοια κρίση. Είπε «αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές». Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη Κυβέρνηση».

 

Μπιλιετάκια με υποχρεώσεις

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβη σε πλήρη ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας, ενώ έθεσε και τους προς επίτευξη στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο τρίμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε σε κάθε συνάδελφό του ένα χαρτί με… οδηγίες για όσα πρέπει να γίνουν τις επόμενες 90 μέρες. Νομοσχέδια, δράσεις, πρωτοβουλίες, περικοπή δαπανών, μείωση σπατάλης, όλα όσα πρέπει να γίνουν σε κάθε υπουργείο έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί που έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε τελικά στην τοποθέτηση ενός μόνο συντονιστή, ο οποίος θα είχε την ευθύνη να «τρέξει» όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να εξασφαλιστεί η 4η δόση του δανείου από την τρόικα. Αντ’ αυτού, υπάρχουν πολλοί συντονιστές, οι οποίοι για όσα θα γίνουν τις επόμενες 100 μέρες θα λογοδοτούν μόνο στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο.

Σε κάθε υπουργείο, υπεύθυνοι θα είναι οι οικονομικοί διευθυντές τους, προκειμένου να ελέγχουν τις δαπάνες. Και όπου δεν υπάρχουν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προθυμοποιήθηκε να δώσει εντολή σε εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καταγράφηκε επίσης η μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία της περαίωσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τώρα έχουν βεβαιωθεί 890 εκατομμύρια ευρώ και στα ταμεία του κράτους έχουν μπει 453 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια θα δοθούν σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.

Ανοιγμα επαγγελμάτων

Με βάση το Μνημόνιο 3, στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2011 η χώρας μας είναι υποχρεωμένη να “ανοίξει” μια σειρά ¨κλειστών” επαγγελμάτων και έτσι παίρνουν σειρά δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές, ενώ εξετάζεται ήδη με άλλο νομοσχέδιο να “ανοίξουν” και επαγγέλματα όπως των ορκωτών εκτιμητών και των ξεναγών.

Ετσι, καταργούνται οι καθορισμένες τιµές των δικαστικών παραστάσεων των δικηγόρων. Πλέον οι δικηγόροι και οι πελάτες τους θα υπογράφουν συµβάσεις, µε βάση τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταµεία και φυσικά θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Παράλληλα οι δικηγόροι όλων των πόλεων θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, ενώ θα επιτρέπεται και η διαφήµισή τους.

Για τους συµβολαιογράφους, καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισµοί που υπάρχουν, οι περιορισµοί στον αριθµό τους, η ελάχιστη αµοιβή, η απαγόρευση διαφήµισης.

Για τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες ελάχιστες αµοιβές για μελέτες κ.λπ. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τους ορκωτούς λογιστές

Σε ότι έχει να κάνει με τους φαρµακοποιούς, θα υπάρξουν αλλαγές στα ελάχιστα καθορισµένα περιθώρια κέρδους

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου