ΕΛΛΑΔΑ

Πίεση χρόνου για τις διαρθρωτικές αλλαγές

πίεση-χρόνου-για-τις-διαρθρωτικές-αλλ-478637

Με την τρόικα να έχει καταστήσει σαφές ότι για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου απαιτείται σοβαρή επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες 100 ημέρες να προωθήσει ριζικές τομές στην κρατική μηχανή. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα θέματα της ανάπτυξης.

Η επιτροπή ανάπτυξης, συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη σε τόσο διευρυμένο επίπεδο, με τη συμμετοχή του Θ. Πάγκαλου, του Γ. Παπακωνσταντίνου, του Μ. Χρυσοχοΐδη, της Τ. Μπιρμπίλη, του Δ. Ρέππα, του Κ. Σκανδαλίδη, του Π. Γερουλάνου, του Χ. Παμπούκη και του Ευ. Βενιζέλου. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή, δεύτερο μεγάλο βήμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πέραν των συμφωνιών με τους πιστωτές, η Ελλάδα πρέπει να δώσει «σήμα» στις αγορές ότι προχωρά γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές, λόγω και της αβεβαιότητας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο το ΕΣΠΑ και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απορρόφησή του, τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς επίσης και τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο δράσης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου. Ακόμη, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της αδειοδότησης επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την κτηματική περιουσία του δημοσίου -το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην ΚΕΔ, η οποία διαθέτει και τα σχετικά αρχεία- η κυβέρνηση θα προβεί σε πλήρη απογραφή της, προτού αντιμετωπιστούν οι τρόποι αξιοποίησής της. Ένας από τους τρόπους αξιοποίησης, είναι η χρήση των δημοσίων κτηρίων, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή, προχώρησε σε πολλές περιπτώσεις, στην ενοικίαση κτηρίων για τις ανάγκες της διοίκησης και με κομματικά κριτήρια.

Έγινε, εξ άλλου, γνωστό ότι η επιτροπή ανάπτυξης θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης . Θ. Πάγκαλου.

Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ .Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και Ε. Βενιζέλος.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ασχοληθεί επίσης με τα θέματα της ανάπτυξης, ο δε Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κάνει αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου