ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση συνδικαλιστών και ακτοπλόων

αντιπαράθεση-συνδικαλιστών-και-ακτο-478649

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών και ακτοπλόων με αφορμή την συνεχιζόμενη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει από την Τρίτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο κλίμα εργασιακής έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική ακτοπλοΐα, εκφράζει ο όμιλος ATTICA GROUP τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "η υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας στην ακτοπλοΐα είναι εύλογη απαίτηση των Ελλήνων ναυτικών και είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή της.

Η τρέχουσα διαπραγματευτική γραμμή της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας στην οποία δεν μετέχουμε και δεν μας εκπροσωπεί, μας βρίσκει αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι οδηγεί σε αδιέξοδα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, επιστολή στις Νομαρχίες και στους Δήμους των νησιών απέστειλε σήμερα η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με αφορμή την συνέχιση της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Κάνει λόγο για "εμμονή των «εργατοπατέρων» της ΠΝΟ να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τρία συνεχόμενα εικοσιτετράωρα με αποτέλεσμα η νησιωτική Ελλάδα να αποκοπεί από την ηπειρωτική και τα νησιά να παραμείνουν χωρίς συγκοινωνία μεταξύ τους. "

Προσθέτει ότι "αν πτωχεύσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνιακές επιχειρήσεις το κράτος θα τις επιδοτήσει με χρήματα που θα πληρώσουν τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι από το σημερινό τους υστέρημα.

Τυχόν περαιτέρω οικονομική επιδείνωση των νησιωτικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ως γενεσιουργό αιτία μόνο το αίτημα αυξήσεως μισθολογίου των ναυτικών," τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αντίδραση της ΠΝΟ

«Ο πρόεδρος της ΕΕΝ Α.Βεντούρης στην απέλπιδα προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη και τους νησιώτες ότι για την ταλαιπωρία των επιβατών ευθύνεται οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την ΕΕΝ, καταφέρεται κατά πάντων, Πολιτείας και Εφοπλιστικών Ενώσεων, ΠΝΟ, με καταιγισμό δηλώσεων αναφορών και συνεντεύξεων προς κάθε κατεύθυνση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα κατά το δοκούν και ρίχνοντας λάσπη προς κάθε κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μεθόδους και φράσεις που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού.

«Ο κ. Βεντούρης ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον άστοχο ισχυρισμό του ότι ο Έλληνας ναυτεργάτης είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος της Ευρώπης», τονίζει επίσης σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών που αναμένεται να λήξει στις 6 το πρωί της Παρασκευής περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά-οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας. Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010 και τις εργοδοτικές Οργανώσεις, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου