ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε η τρόικα

ανοιχτά-όλα-τα-ενδεχόμενα-άφησε-η-τρόι-479051

Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή επισήμανε η τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί. Οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων. Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην αξιοπιστία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα, τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και ο κ. Ντερούζ δήλωσαν πως δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση, όμως το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές.

«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε ο κ. Τόμσεν.

Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή. «Το θέμα είναι πως η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Οι Σ. Ντερούζ (Κομισιόν), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλανκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στους βασικούς άξονες του νέου Μνημονίου, στις αδυναμίες που διαπίστωσαν στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και στους τομείς όπου η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο.

Όπως τόνισαν το «ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας πως βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πάντως, διευκρίνισαν πως τα 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης είναι διασφαλισμένα.

«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Ωστόσο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνεται πως «παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».

Οι ίδιοι προσδιόρισαν ποσοτικά τον στόχο του 2011 σε έλλειμμα 16 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό αναφέρεται σε έλλειμμα 16,7 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν την ανάγκη εξυγίανσης του τομέα της Υγείας και των ΔΕΚΟ και εστίασαν στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι εν λόγω τομείς θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά την αξιολόγηση του Μαρτίου.

Ικανοποίηση εκφράζει η Κομισιόν

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης της Ελλάδας. μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου σημείωσε ακόμη ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6%, από 15,4% του ΑΕΠ σε 9,4% εφέτος, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι όπως και για τις προηγούμενες δόσεις των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, και σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση την έκθεση που θα εκπονήσουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Αυτή η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι χώρες της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου