ΕΛΛΑΔΑ

Ανένδοτη η τρόικα για τις συμβάσεις

ανένδοτη-η-τρόικα-για-τις-συμβάσεις-479439

Την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το άρθρο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στο Βήμα της Κυριακής. Η κ. Κατσέλη έκανε λόγο για «αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο», την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ενοχλημένη εμφανίζεται και η τρόικα, τόσο με τη στάση της κ. Κατσέλη, όσο και άλλων υπουργών, και σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο θα αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει -τελικά- το πρωί της Τρίτης.

Το άρθρο της υπουργού προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίµου, κυρίως για το γεγονός ότι η κ. Κατσέλη επέλεξε να αρθρογραφήσει παίρνοντας αποστάσεις από όρους του Μνηµονίου λίγο προτού µπουν οι υπογραφές στο επικαιροποιηµένο κείµενο.

Ο Γ. Παπανδρέου ενηµερώθηκε το απόγευµα της Κυριακής για τις αρνητικές διαθέσεις της τρόικας από τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήµο, που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στο Καστρί.

Ο υπουργός Οικονοµικών και ο πρωθυπουργικός σύµβουλος εξήγησαν στον κ. Παπανδρέου τα προβλήµατα που προκαλεί η «άκαµπτη στάση» της κ. Κατσέλη και αργά το βράδυ αποχώρησαν για νέα σύσκεψη στο υπουργείο της οδού Μητροπόλεως.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να αποστείλει email στην κ. Κατσέλη, από την οποία και ζήτησε να βρεθεί λύση.

Η Λούκα Κατσέλη εµφανίστηκε αιφνιδιασµένη από τη φηµολογία περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας και απέδωσε τις σχετικές διαρροές σε κύκλους που θέλουν να τη βλάψουν πολιτικά. Η υπουργός βρισκόταν από το πρωί σε συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ µέσω της ανταλλαγής email γίνονταν οι συνεννοήσεις για το τελικό κείµενο του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου που αφορούσε το υπουργείο Εργασίας.

Η κ. Κατσέλη επέµεινε στις απόψεις της όσον αφορά τη σύµφωνη γνώµη των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν στις επιχειρησιακές συµβάσεις και επιπλέον για την κατάργηση της επέκτασης των συλλογικών συµβάσεων που αξιώνει η τρόικα. Τελικά και µε την παρέµβαση Παπανδρέου φαίνεται πως βρέθηκε κάποιος συµβιβασµός.

 
Τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Οι δηλώσεις Κατσέλη σχολιάστηκαν από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και από μέλη της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε τέτοια θέματα, αυτές λύνονται εντός της κυβέρνησης, γιατί το αντίθετο δημιουργεί πολύ κακή εικόνα σε μια τέτοια εποχή» δήλωσε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής Νάσος Αλευράς και πρόσθεσε ότι «η κ. Κατσέλη εξέφρασε ένα προβληματισμό. Αν ο προβληματισμός αυτός αφορά την κυβερνητική πολιτική καλό θα ήταν να συζητηθεί και να κλείσει στα πλαίσια της κυβέρνησης. Τώρα, από κει και πέρα ο πρωθυπουργός χειρίζεται αυτά τα θέματα. Δεν έχω πλήρη εικόνα και δεν μπορώ να κάνω ένα ακριβές σχόλιο. Δεν μπορεί να ανοίγουν τέτοια θέματα σε μια φάση μάλιστα που η χώρα δίνει μια πολύ δύσκολη διεθνή διαπραγμάτευση».

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης ανέφερε: «Υποθέτω ότι η κ. Κατσέλη κατέθεσε στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις που δείχνουν ότι το κόστος της παραγωγής μπορεί να μειωθεί και με άλλα μέτρα και ν’ αφήσει τελευταίο ενδεχομένως το μέτρο των επιχειρησιακών συμβάσεων, σε σχέση με τις κλαδικές ή τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται. Εγώ θα μπορούσα να κρατήσω από αυτό το γεγονός, ότι δεν είμαστε μια χώρα η οποία είναι υποτελής, αλλά μπορεί να διαπραγματευτεί και κάποια πράγματα. Από κει και πέρα, βεβαίως υπάρχει το μνημόνιο που είναι το πλαίσιο. Περιμένω και εγώ να δω ποια θα είναι η εξέλιξη.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στον Flash: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το οτιδήποτε. Και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη. Όλοι διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας που καταβάλουμε όλοι».

 
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου