ΕΛΛΑΔΑ

«Λουκέτο» σε στρατηγεία, λιγότερο προσωπικό

λουκέτο-σε-στρατηγεία-λιγότερο-προ-479643

Διαπραγματεύσεις στο α’ εξάμηνο του 2011 για τη νέα δομή διοίκησης και την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι με τη νέα δομή διοίκησης θα επέλθει μείωση του προσωπικού κατά 35% και θα κλείσουν πολλά στρατηγεία και κυρίως υποστρατηγεία.

Αναφερόμενος στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι απλή, έξυπνη, λειτουργική, να μη δημιουργεί από μόνη της τεχνητά ή τεχνικά ζητήματα και να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που ήταν οι εξής:

• Το κείμενο αναφοράς να ανάγεται στις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ,

• Το κείμενο αναφοράς να επιβεβαιώνει το άρθρο 5 όπως διαμορφώθηκε το 1999 στην Ουάσιγκτον και

• Το κείμενο αναφοράς να επιβεβαιώνει την αρχή της ομοφωνίας.

Με το νέο δόγμα το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα πολιτικο-στρατιωτικό οργανισμό που ασχολείται όχι μόνο με τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων αλλά και με τους κινδύνους από τις κυβερνο-επιθέσεις μέχρι και με την κλιματική αλλαγή καθώς μπορεί να προκαλέσει ζητήματα ασφαλείας.

Το νέο στρατηγικό δόγμα, πρόσθεσε, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Για το Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε πολιτικό κυρίως ρόλο μετά το Μάρτιο του 2014, δίνοντας έμφαση στη διαπραγμάτευση και το διάλογο με τις ομάδες που αποκόπτονται από εκείνους που ορίζονται ως εχθροί από τη Συμμαχία.

Για την αντιπυραυλική άμυνα δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής καλωσόρισε την αμερικανική πρωτοβουλία ως εθνική συμβολή στο υφιστάμενο ΝΑΤΟϊκό σύστημα με το οποίο η Ρωσία θα έχει μια εφ’ όλης της ύλης λειτουργική συνεργασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν έχει ζητηθεί η φύλαξη πυρηνικών όπλων, ενώ ως χώρα συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Τόνισε μάλιστα ότι η ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται με βάση τις εθνικές προτεραιότητες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου