ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημία ιλαρά, ερυθράς, πολιομυελίτιδας φοβούνται εν έτει 2014 οι παιδίατροι

επιδημία-ιλαρά-ερυθράς-πολιομυελίτι-2916

Φόβοι παιδιάτρων για επανεμφάνιση παλαιών ασθενειών λόγω άρνησης στα εμβόλια

Αμφίβολης αξιοπιστίας έρευνες και τρομολαγνικές ειδήσεις του Διαδικτύου φοβίζουν τους γονείς για τις δήθεν παρενέργειες και οδηγούν οικογένειες να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους εδώ και τρία χρόνια.

Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για ολόκληρο λόμπυ του αντιεμβολιαστικού κινήματος και προειδοποιούν ότι εάν μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και πέσει κάτω από το 60-70% , θα έχουμε επιδημία ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, πολιομυελίτιδας, ασθενειών που οδηγούν στο θάνατο και την παράλυση, που άνηκαν στο παρελθόν.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πρώτη αντίρρηση – άρνηση συναντήθηκε μετά την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009. Η συζήτηση για την ασφάλεια ή τις παρενέργειες του εμβολίου έμελλε να δώσει το έναυσμα για νέους προβληματισμούς για πολλά εμβόλια. Σε τρία χρόνια οι γονείς σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, εμφανίζονται κατά το ένα τρίτο επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια, ενώ το 2006 περιορίζονταν στο 20%. Σήμερα το αντιεμβολιαστικό κίνημα φαίνεται ότι είναι πιο έντονο. Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για λόμπυ που το τροφοδοτεί περαιτέρω το κίνημα.

Ο παιδίατρος κ. Ελευθέριος Βουδούρης τονίζει ότι «σήμερα έχουμε ξεχάσει τη σημασία των εμβολίων για την προστασία από αρρώστιες που μάστιζαν τον πληθυσμό στο παρελθόν. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ιλαρά, ερυθρά, τέτανος, πολιομυελίτιδα.

Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν όλα τα εμβόλια, που προβλέπει ο εθνικός προγραμματισμός εμβολιασμού. Ωστόσο η άρνηση που συναντάμε δυστυχώς εκδηλώνεται ακόμη και για τον εμβολιασμό του μηνιγγιτιδόκοκκου και πιο σπάνια για ηπατίτιδες» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η παιδίατρος κ. Αννα Μαρία Γραμμένου προειδοποιεί ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε λίγα χρόνια θα θρηνούμε θύματα από ασθένειες που ανήκουν στο παρελθόν.

Οπως εξηγεί, «υπάρχει κόσμος που είναι πολύ κατά των εμβολίων. Ίσως από παραπληροφόρηση οι περισσότεροι φοβούνται για παρενέργειες. Η δικαιολογία ότι θα συμβεί ένα απώτερο κακό αποτρέπει από την αντιεμβολιαστική κάλυψη» προσθέτει.

Η ίδια εντοπίζει κυρίως άρνηση για εμβολιασμό ιλαρά – ερυθράς – παρωτίτιδας. Ο φόβος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εξηγεί, καταλάγιασε, καθώς οι ομάδες υψηλού κινδύνου πείστηκαν.

Η παιδίατρος σημειώνει ότι άρνηση για τα εμβόλια ξεκίνησε εδώ και δύο με τρία χρόνια. Όμως το 2014 η κ. Γραμμένου τονίζει ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου