ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρώτα λουκέτα στο Δημόσιο

τα-πρώτα-λουκέτα-στο-δημόσιο-479677

Γκάζι πατά η κυβέρνηση στη μείωση του δημόσιου τομέα. Διυπουργική υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο που συνεδρίασε τη Δευτέρα αποφάσισε την κατάργηση της "ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ" και "ΟΠΕΠ ΑΕ" και την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων.

Η εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ, συστάθηκε το 2009 και – σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση – χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων.

Η εταιρία “ΟΠΕΠ Α.Ε.”, σύμφωνα με την ανακοίνωση προσέλαβε μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2009, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου.

Όσον αφορά το στόχο ελαχιστοποίηση του κράτους, αποφασίστηκε επιτάχυνση στην αναδιοργάνωση των υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών

Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στόχος είναι ένας “Καλλικράτης του Κράτους”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Για να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός των επιμέρους δράσεων συγκροτείται Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.

Μετατάξεις

Υπό την πίεση της τρόικα για αναδιάρθρωση " εδώ και τώρα", δρομολογούνται διαδικασίες εξπρές που θυμίζουν και λίγο στρατό με την έννοια ότι δεν υπάρχει δικαίωμα άρνησης. Στην περίπτωση μη αποδοχής της μετάταξης, έρχεται το χαρτί της απόλυσης, το οποίο σε αντίθεση με το στρατό δεν το θέλει κανένας!

Η αρχή των υποχρεωτικών μετατάξεων θα γίνει με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και προβλέπονται από τον "Καλλικράτη". Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, όσοι υπηρετούν σε οργανισμούς και υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή κλείνουν και το πλεονάζον προσωπικό στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος αναφέρθηκε στην λογική με την οποία γίνονται οι μετατάξεις, δίνοντας κάποια παραδείγματα – κατηγορίες:

1.Υπάρχουν οι μετατάξεις τις οποίες προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι οποίες γίνονται όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, με την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χωρίς να επιφέρουν οποιεσδήποτε εκπλήξεις.

2. Οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την Κατάργηση και Συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται.

Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό. Εδώ να σημειωθεί ότι δίνεται στους υπαλλήλους επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτηση τους για μετάταξη και αφού βγει η απόφαση για την μετάταξη τους έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος στην νέα τους θέση.

3. Τέλος, οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβλέπει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να εξετάσει ανά νομό τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν.

Με βάση την ενημέρωση που θα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους τους ΟΣΕ να επιλέξουν μέσω αιτήσεων τις θέσεις στις οποίες θέλουν να πάνε και θα τους δίδεται η δυνατότητα τριών επιλογών. Και εδώ η τελική απόφαση της μετάταξης θα προκύψει λαμβάνοντας υπόψη την μικρότερη δυνατή απομάκρυνση του υπαλλήλου από τον τόπο διαμονής του και την μη διατάραξη της οικογενειακής του κατάστασης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου