ΕΛΛΑΔΑ

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές»

πρέπει-να-είμαστε-ειλικρινείς-και-ρε-479871

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας χθες στη Σύνοδο των προέδρων τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κλίμακα και η φύση των προβλημάτων δεν έχουν προηγούμενο, ίσως και στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών» .

Η υπουργός πάντως επισήμανε την θετική τάση των προέδρων προς τον διάλογο, ώστε να επιτευχθούν, όπως είπε, οι αναγκαίες συνθέσεις. Αναφερόμενη στην χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τόνισε ότι αυτή και του χρόνου, ίσως και μέχρι το 2014 θα είναι χαμηλή.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές» είπε «για να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο» . Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση για να έχουμε ποιότητα. Άλλωστε η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι τωρινή. Η κρίση είναι εκείνη που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Η υπουργός είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των ΤΕΙ σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Δεν θέλουμε επ΄ ουδενί να δημιουργήσουμε ένα νόμο του ΠΑΣΟΚ και της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει ένας νόμος που θα ενσωματώσει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων» . Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην διακομματική επιτροπή για την παιδεία, θεωρώντας θετικό το γεγονός ότι έχουν στείλει εκπροσώπους τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Όσον αφορά στα όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα ΤΕΙ περί υποβάθμισης τους, η υπουργός είπε ότι δεν είναι στόχος η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ γιατί ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, μια άποψη που έχει εκφρασθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά. «Δεν καταλαβαίνω» πρόσθεσε η υπουργός «γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός από πανεπιστημιοποίηση, θεωρείται υποβάθμιση. Τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία» .

Όμως η υπουργός αναφέρθηκε και στον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι αυτή η χωροταξική αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με αυστηρά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια, ενώ θα πρέπει να γίνει και αποτίμηση της λειτουργίας τους.

Όσο για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, για τα οποία οι Πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν ότι αναγνωρίζονται τα πτυχία τους, η υπουργός ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν δίδουμε κανενός είδους πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας και φυσικά δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης ως πανεπιστημιακών, των τίτλων που δίδουν αυτά τα κέντρα.

Η υπουργός Παιδείας άλλωστε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που προωθείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αυτή είναι αναγκαία.

«Είναι μια αλλαγή» πρόσθεσε «που επιλέγουμε εμείς, όλες οι δυνάμεις της χώρας, οι πολιτικές, οι ακαδημαϊκές, οι δυνάμεις της κοινωνίας».

«Η μεταρρύθμιση αυτή έχει ένα και μοναδικό στόχο: ποιοτικές σπουδές με αντίκρισμα πτυχίων, ζητήματα απολύτως αναγκαία για την επόμενη μέρα, για τη νέα Ελλάδα που όλοι θέλουμε».

«Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα συμμετείχαν σήμερα σε αυτόν τον διάλογο για τη μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία με συγκεκριμένες και θετικές προτάσεις».

«Θεωρώ ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει όλο το επόμενο διάστημα θα είναι εποικοδομητικός με προτάσεις και όχι απλά με απορρίψεις και φωνές».

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Mετά το Δ.Σ. της ΔΟΕ και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κήρυξε για την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου δίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 μέχρι 16.00 για την απογευματινή βάρδια.

Η κινητοποίηση αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

Αίτημά τους είναι η μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου