ΕΛΛΑΔΑ

Κλίμα γενικευμένης σύγκρουσης και διάλυσης στην Επιτροπή για τη Novartis

κλίμα-γενικευμένης-σύγκρουσης-και-δι-89621

Περιβάλλον γενικευμένης σύγκρουσης και ουσιαστικής διάλυσης της ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης δέκα πρώην κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, σχετικά με την υπόθεση Novartis, διαμορφώνεται στη Βουλή.

Στη σημερινή δεύτερη κιόλας συνεδρίασή της, το Κομμουνιστικό Κόμμα αποχώρησε καταγγέλλοντας «παρελκυστικές πρακτικές», ενώ από τις τοποθετήσεις ΝΔ και ΔΗΣΥ ουσιαστικά προδιαγράφεται ανάλογη κίνηση εκ μέρους τους το αμέσως επόμενο διάστημα, αν –όπως υποστηρίζεται- επιβεβαιωθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας η βούληση για μη ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, έντασης και ρευστότητας αναφορικά με τα επόμενα βήματα, αποφασίστηκε να κληθεί προς ακρόαση το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Το θέμα της πρόσκλησης στον πρώην υπουργό, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, επικαλούμενος τις δύο επιστολές που έχει στείλει στα μέλη της ο κ. Βενιζέλος, αιτούμενος να εκθέσει και προφορικά τις ενστάσεις του «σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής».

Σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται «κατόπιν αιτήματός του, στο πλαίσιο που επιτρέπει το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής 156§4».

Οταν η πληροφορία για κλήση του «προκειμένου να μιλήσει για τις επιστολές του» έφθασε στο κ. Βενιζέλο, εκείνος εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της επιτροπής, όπως και άλλα μέλη της πλειοψηφίας, σε ανεπίσημες συζητήσεις εμφανίστηκαν να στέκονται ιδιαίτερα στο προαναφερθέν άρθρο, το οποίο εφαρμοζόμενο σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται να δώσει εξηγήσεις ως εμπλεκόμενος και όχι για τις ενστάσεις του. «Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω άρθρο.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ έθεσε θέμα κλήσης πρώτα από όλα των τριών λεγόμενων «προστατευόμενων» μαρτύρων. «Πρέπει να έρθουν. Αλλιώς τί να κάνουμε εδώ μέσα;» αναφέρουν οι γαλάζιοι, καθιστώντας σαφή τα όρια της συμμετοχής τους στις εργασίες της Επιτροπής. «Ζητούμε να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Φρουζης, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία», σημείωσε και ο κ. Θ.Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), επαναβεβαιώνοντας τα όρια και του κόμματός του.

Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ, καθώς επίσης και το Ποτάμι, ουσιαστικά και με τρόπο ρητό απορρίπτουν κάθε επιχειρηματολογία εκ μέρους της πλειοψηφίας, περί «αναρμοδιότητας» της βουλής, και ζητούν μετ’ επιτάσεως την ουσιαστική συνέχιση των εργασιών διερεύνησης της υπόθεσης, με κλήση μαρτύρων, πριν από την κλήση των δέκα «ενδιαφερομένων» προσώπων. Υπό το πρίσμα αυτό, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοδώρου φέρεται να σημειώνει ότι ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση προγραμματισμού για κλήση μαρτύρων. «Από την απάντηση σε αυτό του Προέδρου της επιτροπής, θα εξαρτηθεί και η στάση μας», φέρεται να υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα επόμενα βήματα και τις προθέσεις της, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δύσκολα θα διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί και τη φέρουν απλώς να διατηρείται αβεβαιότητα ως προς το «εάν είναι αρμόδια ή όχι η Επιτροπή», με επόμενο βήμα την επιστροφή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη, αφού νωρίτερα θα έχει διατηρηθεί η εικόνα «υπόπτων» πολιτικών προσώπων.

«Η Επιτροπή έχει αποφασίσει ήδη να προτάξει τη συζήτηση για την αρμοδιότητά της», επιμένει σε κατ’ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται να λέει ότι θα εξεταστούν και όλοι οι αναφερόμενοι στην δικογραφία, χωρίς πάντως να προσδιορίζει το χρόνο λήψης απόφασης σχετικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Εμφανίζεται δε να επαναλαμβάνει ότι στόχος της Επιτροπής είναι να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, και λάμψει η αλήθεια ώστε στο τέλος να καταδικαστούν οι ένοιχοι αν υπάρχουν, και να απαλλαγούν οι όποιοι αθώοι.

«Η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η Επιτροπή είναι αρμόδια, λες και η Βουλή παρέπεμψε τους δέκα σε αναρμόδια Επιτροπή», σχολίασε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Στην τοποθέτησή του, αιτιολογώντας την αποχώρηση του ΚΚΕ, ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είχαμε βάλει εξ αρχής ζήτημα με τις παρελκυστικές τακτικές ορισμένων. Η Επιτροπή είναι όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, άρα πρέπει να γίνει εξέταση όλων των κατηγοριών. Και είναι παρελκυστική τακτική να μπαίνει σήμερα ζήτημα αρμοδιότητας ή αναρμοδιότητας. Επρεπε να γίνει συζήτηση και να εξαντληθεί στην Ολομέλεια». Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την κλκήση όλων των μαρτύρων –και των τριών προστατευόμενων- θα πρέπει να εκτιμηθεί το να έρθουν και οι φερόμενοι ως τελέσαντες αδικήματα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί τις διαδικασίες: «Αν αρχίσουν να εξετάζουν μάρτυρες και μπουν σε διαδικασία ουσίας, θα επανέλθουμε», φέρεται να είπε.

Τέλος, επιστολή με την οποία ζητεί έγγραφα της Δικαιοσύνης που να αιτιολογούν το «προστατευόμενο» των τριών μαρτύρων, έστειλε στην Επιτροπή ο κ. Α. Λοβέρδος.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου