ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λισαβόνα για το ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

στη-λισαβόνα-για-το-νατο-ο-πρωθυπουργό-480316

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα συμμετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε την Παρασκευή στην Πορτογαλία για τη Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα και να συζητηθεί το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Στήβεν Χάρπερ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει σε συγκέντρωση «Νέων Ατλαντιστών», ωστόσο τα αεροπλάνα, που τους μετέφεραν άργησαν να φθάσουν στη Λισαβόνα.

Η ατζέντα της Συνόδου

Το νέο στρατηγικό δόγμα και η αντιπυραυλική άμυνα βρίσκονται στην κορυφή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα.

Έπειτα από 11 χρόνια οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία.

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν:

– Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς Οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) και οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία.

– Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αμυντικές υποδομές του ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

– Το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου