ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνουν σενάρια για συμμετοχή ιδιωτών

φουντώνουν-σενάρια-για-συμμετοχή-ιδι-480367

Μία δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, που διεξάγεται από χθες στη Φρανκφούρτη, ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Neswires, ο υπουργός φέρεται να είπε ότι «η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργεί θέματα ηθικής τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επί της αρχής, κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως λογική».

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται από τον συντάκτη του κειμένου να είπε ότι θα ήταν λογική η συμμετοχή ιδιωτών σε αναδιάρθρωση, «όπως επιμένει η Γερμανία». Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή αποδόθηκε από το υπουργείο στον ίδιο τον συντάκτη και διαψεύδουν το δημοσίευμα και το συμπέρασμα του συντάκτη ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τη θέση της Γερμανίας.

Από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν αποτυπώνει την πλήρη φράση του υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ (με την οποία συμφωνεί, όπως φαίνεται, και η γαλλική κυβέρνηση), ώθησε, τις τελευταίες εβδομάδες, στα ύψη τα επιτόκια στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ιρλανδία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει «να είναι πολύ προσεκτικοί» όταν συζητούν το ζήτημα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το πώς θέτει κανείς το ζήτημα, ακόμα και αν το θέτει για μετά το 2013 ή το 2014, έχει άμεση επίπτωση στο τώρα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυρία Μέρκελ είχε επαναλάβει και την Πέμπτη τη συγκεκριμένη θέση.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι η σωστή στιγμή», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Θεωρούμε ότι μία τέτοια συζήτηση σε αυτό το πλαίσιο έχει επιπτώσεις στα spreads και το κόστος χρηματοδότησης σήμερα» τόνισε.

«Επιζήμιες οι συζητήσεις

«Επιζήμιες είναι οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνταντίνου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο του Euro Finance Week.

«Η παράταση, αν γίνει, θα πρέπει να αποτελεί ανταμοιβή για όσα έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο γι’ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη επιμήκυνση αποπληρωμής.

Είπε, ακόμη, ότι η επιβολή φόρων στις τράπεζες θα αποτελούσε έναν καλύτερο τρόπο για να μοιράζονται το κόστος πιθανών εθνικών χρεοκοπιών από ό,τι να επιβάλλεται στους ιδιώτες να αποδέχονται περικοπές χρεών (haircuts).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαίων είναι πολύ σημαντικό: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η Γερμανία χρειάζεται κι αυτή αγορές για να εξάγει τα προϊόντα της. Οι περιφερειακές χώρες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές γερμανικών προϊόντων. Πρέπει όποιος δίνει να παίρνει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη. Μια ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω στην ανάπτυξη κάνει όλη τη διαφορά».

«Αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας», συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ακόμα ότι «ακόμη και στην περίπτωση που η Ιρλανδία αποφασίσει να αποδεχθεί τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών, τούτο δεν θα είναι αρκετό ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αισιόδοξος ο Στρος Καν

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «θα μπει και πάλι στο σωστό δρόμο» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας «πολύ τολμηρές» τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελλείμματος.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπει πάλι στο σωστό δρόμο. Η κυβέρνηση έχει υπάρξει πολύ τολμηρή και έχει εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο κ. Στρος-Καν.

«Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν», σημείωσε και ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Στρος-Καν εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα και να οραματιστούμε το επόμενο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη συνεργασία».

Αναφερθείς δε, στο «νομισματικό πόλεμο», είπε ότι «η άποψη ότι μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των ανισορροπιών χωρίς σημαντικές αλλαγές στις σχετικές αξίες των νομισμάτων είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω».

«Κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου