ΕΛΛΑΔΑ

“Δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων”

δεν-έχει-τεθεί-από-την-τρόικα-υποχρέω-480508

Ως "έναν δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας", χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

O υπουργός είπε ότι παραμένει ο στόχος για έξοδο της οικονομίας στις αγορές από το 2011 και όσο πιο γρήγορα επανέλθει η εμπιστοσύνη και το άνοιγμα των αγορών, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει εκ νέου η ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για εφέτος ύφεση στο επίπεδο του 4,2% και για το επόμενο έτος μειωμένη ανάπτυξη κατά 3%, αλλά, όπως είπε ο υπουργός, αρχίζουν να επανακάμπτουν οι παράγοντες για ανάπτυξη από το 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, βασικό σημείο αφετηρίας του νέου προϋπολογισμού είναι η μεγάλη αναθεώρηση από τη Eurostat του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Το έλλειμμα αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, από 10 δισ. ευρώ το 2003, σε 36,2 δισ. ευρώ το 2009 και το χρέος από 168 δισ. ευρώ το 2003 σε 298 δισ. ευρώ το 2009. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η εξέλιξη του χρέους είναι και ο λόγος που δεν ζητήθηκε να επιμερισθεί η μείωση του ελλείμματος σε περισσότερα από ένα έτη και το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει το 2011.

Με τον νέο προϋπολογισμό πραγματοποιούνται τριών ειδών παρεμβάσεις (οι οποίες, όπως και οι αποδόσεις των μέτρων, είπε ο υπουργός, έχουν συμφωνηθεί απολύτως με την τρόικα): Αυτές που έγιναν εφέτος και έχουν επιπτώσεις και το επόμενο έτος, αυτές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και οι νέες παρεμβάσεις.

Στις παρεμβάσεις του μνημονίου, υπήρξαν εξειδικεύσεις και συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται από την 1/1/11 ο συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 13% και ο συντελεστής 5,5% στο 6,5%. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα και τα καταλύματα (ξενοδοχεία και υπηρεσίες που αφορούν στις διανυκτερεύσεις). Εγκαταλείπεται οριστικά το σενάριο για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- Εξισώνονται από τον Οκτώβριο 2011, οι φόροι σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα επιμερισθεί το 2010 και το 2011.

- Με φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, θα μειωθεί από το 24% στο 20%, ο συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επαναπενδύονται.

- Αυξάνονται από τα μέσα του 2011 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και από τις αρχές του επόμενου έτους εντάσσονται οι οικισμοί στο σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, αναστέλλεται για δύο έτη το "πόθεν έσχες" για την α΄ κατοικία, ως μέσον για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οι νέες παρεμβάσεις του προϋπολογισμού θα γίνουν σε πέντε μέτωπα και οι περισσότερες, είπε ο υπουργός, "ακουμπούν" τον "σκληρό πυρήνα" του Δημοσίου (φοροδιαφυγή, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, σύστημα υγείας). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων: "Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το πλήρες πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στον γενικό στόχο για "μεγαλύτερη απόδοση του Δημοσίου με λιγότερους πόρους", θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 Εφοριών και Τελωνείων.

-Τα πολυτεχνικά επιδόματα, ύψους 800 εκατ. ευρώ ανά έτος, θα περιορισθούν κατά 150 εκατ. ευρώ, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Δεν πρόκειται, είπε ο υπουργός, να θιγούν οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας (που από το 2012, με βάση το μνημόνιο, συνδέονται, επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια) και δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα νοσοκομεία.

- Πριν από το τέλος του 2010, θα παρουσιασθεί όλο το πλέγμα των κινήσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός επισήμανε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζήτηση με την τρόικα για τον χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ. Πρόσθεσε, όμως, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σημαντικά υγιή βήματα (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, εύρεση πηγών χρηματοδότησης) και αρχίζει να ξεπερνά το πρόβλημα.

- Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ετοιμάζεται από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συνολική παρέμβαση.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο ανά ΔΕΚΟ ξεχωριστά. Οι παρεμβάσεις θα εστιασθούν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (σε πέντε ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδά τους) και της αξιοποίησης της περιουσίας τους.

Το 2011 σε σύγκριση με το 2010, συνολικά στις ΔΕΚΟ, η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί κατά 24,25%, ο δανεισμός θα περιορισθεί κατά 74,36% και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 52,24%.

Ερωτηθείς σχετικά για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι "δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους". Ανέφερε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στον συνολικό δημόσιο τομέα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το 2011 το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ έχουν αρχίσει και τους επόμενους μήνες θα παρουσιασθούν μια μελέτη και οι θέσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου