ΕΛΛΑΔΑ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό

επιταχύνονται-οι-διαδικασίες-για-την-480950

Εντός των επομένων ημερών παραδίδεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από το Πολεμικό Ναυτικό, η έκταση των 16 στρεμμάτων που έχει προβλεφθεί για να κτισθεί το τέμενος, αφού καταβλήθηκε το ποσό του περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες νομικές διευθετήσεις ώστε στις αρχές του νέου χρόνου να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να αρχίσει η ανέγερση του τεμένους εντός του 2011.

Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει σημαντικοί διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, όπως η ιρακινής καταγωγής Ζάχα Χαντίντ.

Σύμφωνα με τον νόμο 3512 του 2006, που εισηγήθηκε η τότε υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, το αρχικό κόστος προεβλέπετο να ανέλθει γύρω στα 15 εκατομμύρια, ωστόσο μετά την μείωση της έκτασης που καθορίστηκε, το τελικό κόστος αναμένεται να μειωθεί και θα το αναλάβει, όπως καθορίζεται από τον νόμο, το Ελληνικό Δημόσιο.

Το υπουργείο Παιδείας, που έχει την σχετική αρμοδιότητα, έχει προκρίνει το συνολικό σχέδιο να γίνει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως συμβαίνει με το μουσουλμανικό τέμενος τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και το όλο κτίσμα να εναρμονίζεται με τα περιβάλλοντα κτίρια και την γύρω περιοχή.

Οι καθοριζόμενες προδιαγραφές έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας της Εκκλησίας, ενώ το όλο εγχείρημα συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς εμπλέκονται εννέα υπουργεία και υπηρεσίες.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας καθιστούν απολύτως σαφές ότι η επιλογή του ιμάμη θα γίνει βάσει των διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα για την ανάδειξη των θρησκευτικών ηγετών των αλλοθρήσκων.

Τη γρηγορότερη ανέγερση έχει ζητήσει κατά την προεκλογική περίοδο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού, χθες, τονίζεται ότι «η ανεξιθρησκία και η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι βασικό, συνταγματικά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία» και προστίθεται ότι «ειδικότερα για τους μουσουλμάνους, είναι απαραίτητο να επιτραπεί αμέσως η δημιουργία τζαμιών στην Αθήνα, όπου διαβιούν χιλιάδες μουσουλμάνοι».

Τουρκικές επιπλήξεις

Σκωπτικά αντιμετώπισε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, την απουσία τεμένους από την Αθήνα: «Αναγκάσθηκα να πετάξω για τις Βρυξέλλες από την Αθήνα, επειδή σε αυτή τη χώρα της ΕΕ δεν έχει δοθεί η άδεια κατασκευής τζαμιού, ώστε να μπορέσω να κάνω την προσευχή μου», είπε στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Μπαγίς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε συνέδριο για τις μειονότητες και τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Τουρκία.

Το συνέδριο οργανώνεται από τους άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ΕΕ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμπίπτει με τη εορτή του Ισλάμ, Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Ο Τούρκος Υπουργός ταξίδεψε στις Βρυξέλλες από την Αθήνα, όπου είχε τη Δευτέρα συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και συμμετείχε σε συναντήσεις επιχειρηματιών.

Ο Μπαγίς ανέφερε και στις συναντήσεις του στη Αθήνα τη σημασία που αποδίδει στη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, ως ενός από τα μέτρα που θα προωθούσαν εντυπωσιακά την εικόνα της Ελλάδας στη Τουρκία και θα βοηθούσαν τις διμερείς σχέσεις.

Την έλλειψη τεμένους στην Αθήνα, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και στο συνέδριο στις Βρυξέλλες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου