ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υφίσταται θέμα «ελληνογερμανικής διαμάχης»

δεν-υφίσταται-θέμα-ελληνογερμανική-480961

Κανένα ζήτημα «ελληνογερμανικής διαμάχης» δεν υφίσταται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ρίχνοντας τους τόνους στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το Παρίσι, αλλά και την απάντηση των Γερμανών από τις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι η γ’ δόση του δανείου θα καταβληθεί κανονικά, τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, τόνισε ότι η ολοκλήρωση της εκταμίευσης τον Ιανουάριο έχει συμφωνηθεί «εδώ και καιρό» με την ΕΕ και οφείλεται στη δομή των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Για την «ελληνογερμανική διαμάχη» εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Η συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τον ελληνικό λαό υπήρξε παραδειγματική» επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι «τη συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης, τη ζητάμε από όσους εμπλέκονται και είναι εταίροι μας σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία που κάναμε».

Παράλληλα, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, η τρίτη δόση του δανείου είναι πολιτική απόφαση που λαμβάνεται στο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου και βασίζεται στην αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα από τη συνεργασία τρόικας – κυβέρνησης.

Επίσης επικαλέστηκε τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι «η πραγματική απόφαση πάντα θα λαμβάνονταν το Δεκέμβριο και η εκταμίευση θα γινόταν τον Ιανουάριο» και με την οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι ήδη η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές, είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις των δύο χωρών γενικώς. Δεν υπάρχει θέμα, ”ελληνογερμανικό θέμα”», επισήμανε.

Βάζοντας τα πράγματα στις «σωστές τους διαστάσεις», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν πρόκειται για έναν ελληνογερμανικό πόλεμο, όπως ακούμε κατά κόρον αυτές τις μέρες, πρόκειται για μια διαφορετική θεώρηση και προσέγγιση».

Συμπλήρωσε δε ακόμη πως η χώρα μας έχει και δικαίωμα και υποχρέωση μέσα από αυτή την αναγκαστική προσαρμογή στην οποία βαδίζει τον τελευταίο χρόνο, να έχει άποψη για το πώς μπορούν να λυθούν ζητήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.

«Εμάς μας ενδιαφέρει ότι ακόμα και στα συμπεράσματα του EUROGROUP εκφράζεται η ικανοποίηση των εταίρων μας για την πορεία της χώρας μας, μας ενδιαφέρει να είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και δεν μας ενδιαφέρει να ανοίγουμε μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου θα επαναλάβει τη θέση του στην κυρία Μέρκελ την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει τις θέσεις του, «οι οποίες θα πρέπει να αναγιγνώσκονται μέσα από τις σωστές διαστάσεις» και ότι η προσέγγιση του πρωθυπουργού είναι πολύ μελετημένη και σοβαρή και οδηγεί προς το ξεπέρασμα της κρίσης οποιασδήποτε χώρας.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστρία, ο κ. Πεταλωτής είπε είναι φιλικές, ενώ επικαλέστηκε νεότερες δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού, σχετικά με την εκταμίευση της αυστριακής συμμετοχής στην γ’ δόση.

Για το εάν υπάρχει και ιδεολογική χροιά πίσω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον.

Ερωτηθείς εάν ο Νικολά Σαρκοζί συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός πάνω σε αυτό το ζήτημα» και τόνισε ότι δεν πρέπει να αδικούμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός εδώ και έναν χρόνο στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

Κληθείς να σχολιάσει την «άρνηση» του Ζαν Κλοντ Τρισέ να παραδώσει στο Bloomberg δύο επιστολές που αναφέρονται στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σημίτη σχετικά με την Goldman Sachs και την «υποθήκευση έναντι δανείων των μελλοντικών εσόδων της Ελλάδας», είπε ότι είναι θέμα του ίδιου.

Π. Παναγιωτόπουλος: «Δικαιωμένοι και αλληλέγγυοι»

Δικαιωμένη για τη στάση που είχε κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς και τα ερωτηματικά που είχε απευθύνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την πιθανή ελεγχόμενη χρεοκοπία, εμφανίζεται η ΝΔ.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τον Οκτώβριο και μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Χ. Βαν Ρομπάι είχε επισημάνει πως ο ίδιος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στον υπό σύσταση ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι αλληλέγγυα σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί στο μηχανισμό που εμπεριέχει την επικίνδυνη διαδικασία, αλλά άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι, όταν ο Α. Σαμαράς είχε θέσει αυτό το θέμα, ο πρωθυπουργός δεν είχε τοποθετηθεί.

Επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί η έκθεση Ρομπάι, να θυμηθεί αυτά που είπε σχετικά με την ελεγχόμενη χρεοκοπία και τη διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο μηχανισμό στήριξης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου