ΕΛΛΑΔΑ

Oρκωμοσία εξπρές για τους έξι νέους υπουργούς στο Προεδρικό Μέγαρο

oρκωμοσία-εξπρές-για-τους-έξι-νέους-υπο-100806

Με μια τελετή εξπρές, λόγω του πολιτικού και όχι του θρησκευτικού όρκου, ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 λεπτά η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, μετά τον μίνι ανασχηματισμό της Τετάρτης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι περισσότεροι από τα νέα μέλη της κυβέρνησης προσήλθαν λίγο πριν από τις 12:20 ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Στις 12:40 η τελετή έλαβε τέλος.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των αρμοδιοτήτων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Γιάννη Μουζάλα στον Δημήτρη Βίτσα θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι.

Μερόπη Τζούφη: Συγκινήθηκα, δεν το περίμενα

Συγκινήθηκα, δεν το περίμενα, δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, για την ίδια ήταν σαν μια επιστροφή στην παιδική της ηλικία όπου προσπαθούσε να είναι καλή μαθήτρια και να εξελίσσεται.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Με τις αλλαγές μεταξύ άλλων καλύπτεται η θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία είχε μείνει κενή μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μία ακόμη αλλαγή σε επίπεδο υπουργού αφορά στον Γιάννη Μουζάλα. Τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει πλέον ο Δημήτρης Βίτσας.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας που κατείχε έως σήμερα ο κ. Βίτσας, τοποθετείται ο Φώτης Κουβέλης.

Στο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Κωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έως σήμερα διατελούσε ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος ορίζεται υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και όχι αναπληρωτής υπουργός (θέση που κατείχε η Ράνια Αντωνοπούλου). Συνεπώς, πλέον το υπουργείο Εργασίας έχει μια αναπληρώτρια υπουργό και δύο υφυπουργούς.

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (σ.σ. υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης) προστίθεται μία ακόμη θέση υφυπουργού, στην οποία τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αρμοδιότητες που άπτονται του τομέα του Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι είχε παραιτηθεί ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση), ορίζεται υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη. Οι αρμοδιότητες της οποίας -όπως και των άλλων νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών- θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου