ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για απόπειρα πώλησης μινωικού Κούρου αμύθητης αξίας

δίκη-για-απόπειρα-πώλησης-μινωικού-κο-101058

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση των τεσσάρων κατοίκων Σητείας, οι οποίοι το Μάιο του 2015 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να προσπαθούν να πουλήσουν έναν αρχαιολογικό θησαυρό, έναν Μινωικό Κούρο έναντι του χρηματικού ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Οι τέσσερις, δύο 41χρονοι και δύο 35χρονοι, που τους βαραίνουν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα είχαν αφεθεί τότε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, που αφορούσαν σε χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ (για τον 35χρονο και τον 41χρονο), να εμφανίζονται κάθε 1η και 15 κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδός τους από την χώρα.

Αυθεντικός και πανάκριβος ο Κούρος

Αυθεντικό και υπέρογκης αξίας ήταν το αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου, που απεικόνιζε έναν Κούρο σε στάση λατρείας και βρέθηκε στην κατοχή των τεσσάρων ατόμων.

Επιτροπή, που συγκροτήθηκε τότε με υπουργική απόφαση για την εκτίμηση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού ευρήματος διαπίστωσε ότι είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής περιόδου (1700 – 1450 π.Χ.).

Επίσης επρόκειτο για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο, που έχει βρεθεί οπουδήποτε, γεγονός προσδιοριστικό της σημασίας του, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιότητα, το υλικό και τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά του, εκτιμήθηκε ότι η χρηματική του αξία ανερχόταν στο ποσό του 1.300.000 ευρώ.

Πηγή: cretapost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου