ΕΛΛΑΔΑ

Ογκώδης πορεία με εντάσεις και προσαγωγές

ογκώδης-πορεία-με-εντάσεις-και-προσαγ-481183

Με ογκώδη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 30.000 πολίτες – κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία όταν νεαροί εκτόξευσαν καπνογόνα και άλλα αντικείμενα, με τα ΜΑΤ να απαντούν με βόμβες κρότου- λάμψης και ρίψη χημικών. Ακολούθησε κυνηγητό και συμπλοκές στο ύψος του κόμβου των Αμπελοκήπων, προς τη λ. Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου. Μεγάλο μέρος της πορείας κατευθύνθηκε προς τη λ. Αλεξάνδρας, όπου και εκεί υπήρξε ένταση. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές.

Ένας άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τραυματισμένος από τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Δήλωσε ότι τραυματίστηκε στο πόδι από κροτίδα. Επίσης, δύο φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι τους χτύπησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ και πως έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή του ενός από αυτούς.

Μικρές εστίες έντασης υπήρξαν και κατά τη διάρκεια της πορείας. Ειδικότερα., αντιεξουσιαστές έριξαν μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ στο ύψος του πάρκου Ελευθερίας, επί της Β. Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά δακρυγόνα, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Στην οδό Σταδίου, στο ύψος του πεζόδρομου της Κοραή, ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα στο μπλοκ της φοιτητικής νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ), με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή, που έληξε γρήγορα και δεν υπήρξε συνέχεια. Ένταση υπήρξε, επίσης, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος όταν αντι-εξουσιαστές συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί έριχναν κατά διαστήματα πέτρες εναντίον των αστυνομικών κατά μήκος της πορείας. Μέχρι τις 6 μμ, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, 21 προσαγωγές, αλλά αυτοί οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε στις 17.10 στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε το ΚΚΕ, και στη συνέχεια μέλη φοιτητικών οργανώσεων από την Κύπρο. Ακολούθως, ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα "ψωμί, παιδεία, ελευθερία". "Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε", ήταν άλλο ένα σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δόθηκαν στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου και η Σταδίου, ενώ μετά τις 7 μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα είχε αποκατασταθεί.

Ενταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο χώρο των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 37η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, την ώρα που άρχισαν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφανιών στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, ομάδες νεαρών ατόμων που κρατούσαν κοντάρια σημαιών άρχισαν να συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ένταση επικράτησε λίγο μετά την 1.00 το μεσημέρι έξω από το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ολοκληρωνόταν πορεία αντιεξουσιαστών, κάποιοι νεαροί πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, που τους ακολουθούσαν.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων στην Ασφάλεια Πατρών.

Οι εκδηλώσεις

Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους στην κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου. "Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβλητικά και σύγχρονα", τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου.

"Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις", ανέφερε ο κ. Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973. Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξης της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στεφάνι κατέθεσε το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου ο Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Δηλώσεις

"Σήμερα 17 Νοέμβρη τιμάμε όλοι την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και του ελληνικού λαού, την εξέγερση ενός λαού, που ήθελε να ζήσει ελεύθερος και να μπορεί να ορίζει ο ίδιος την τύχη του, μια εξέγερση που ξεκίνησε από τους νέους, δημιουργικούς, ανθρώπους, που ζήτησαν και κατάφεραν να αλλάξουν τη χώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι "ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός σήμερα και έχει ξεχωριστό νόημα σε αυτή τη συγκυρία, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αποδεικνύεται πως όταν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας αποφασίσουν να θέσουν στόχους, τότε πάντα τους πετυχαίνουμε".

Αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής το βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κ. Καραγκούνη και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο και κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για κορυφαία επέτειο του δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού, η οποία πρέπει να τιμηθεί από όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας με νηφαλιότητα και σε κλίμα ηρεμίας.

“Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να προκληθούν ρηγματώσεις στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα, για να σπάσει ο γύψος του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. Μόνο με ενωτικούς αγώνες της νεολαίας, μπορεί να σταματήσει η επιχειρούμενη ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, που επίσης απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα μηνύματα του Νοέμβρη του ΄73 είναι επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, ενώ τόνισε την ανάγκη να φανούμε σήμερα αντάξιοι εκείνων των νέων που αγωνίστηκαν για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δικαιοσύνη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου