ΕΛΛΑΔΑ

Δεν προβλέπεται κατάργηση των γραμμών του ΟΣΕ

δεν-προβλέπεται-κατάργηση-των-γραμμώ-481401

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση των γραμμών του ΟΣΕ δίνει, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτού Μαγνησίας του ΛΑΟΣ Παύλου Μαρκάκη, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας δεν κρύβει ωστόσο ότι επίκειται αναδιάρθρωση των δρομολογίωνμ που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και αραίωση ορισμένων εξ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση προς τον κ. Μαρκάκη σχετικά με τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στον ΟΣΕ έχει ως εξής: «Η σιδηροδρομική υποδομή στο σύνολό της, όπως παρουσιάζεται σήμερα, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εθνική συμμετοχή. Η υποδομή αυτή δεν καταργείται, είναι στη διάθεση κάθε εταιρίας που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως, ως εταιρία, έχει τη δυνατότητα, με βάση το επιχειρησιακό της σχέδιο, να καθορίζει τα δρομολόγια και την πυκνότητά τους, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της. Παρ’ όλα αυτά, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση γραμμών, παρά μόνο ίσως για αραίωση δρομολογίων. Συγχρόνως, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα επίδοσης δρομολογίων που δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πρέπει να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, αλλά είναι απαραίτητα για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους. Πρόκειται, λοιπόν, να γίνει αναδιάρθρωση των δρομολογίων, στο πλαίσιο τόσο της καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού όσο και του εξορθολογισμού του κόστους.

Επί της παρούσης, δεν υπάρχει προγραμματισμός για κατάργηση γραμμών, πόσο μάλλον για συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να συζητάμε για επιστροφή μέρους των χρηματοδοτήσεων στην Ε.Ε».

Απάντηση για τον «Μουντζούρη»

Ο κ. Βούγιας, επίσης, απάντησε και στην αναφορά του κ. Μαρκάκη μετά την καταγγελία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας σχετικά με την αύξηση στα εισιτήρια για το τρενάκι του Πηλίου. Η απάντηση του υφυπουργού έχει ως εξής: «Οι τιμές που έθεσε πρόσφατα σε ισχύ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι 18 ευρώ με επιστροφή για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τα παιδιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου απλής διαδρομής στην τιμή των 10 ευρώ για τους ενήλικες και των 6 ευρώ για τα παιδιά, κάτι που επίμονα ζητούσε το επιβατικό κοινό και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Συνεπώς, η αύξηση στο εισιτήριο είναι μόλις 0,90 λεπτά (18 ευρώ από 17,10 και όχι 12,90 που λανθασμένα αναφέρεται), ενώ για τα παιδιά υπάρχει και μείωση (10 ευρώ από 11,30).

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης της αμαξοστοιχίας, αυτές είναι 1.250 ευρώ (950) για τα σχολεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και 2.500 ευρώ για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου