ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικές διώξεις για το Βατοπέδιο

ποινικές-διώξεις-για-το-βατοπέδιο-481659

Από τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία σημαδεύτηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ποινική δίωξη κατά πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ σχετικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αντίθετος στην παραπομπή τάχθηκε ο ΛΑΟΣ δια του εκπροσώπου του Μάκη Βορίδη.

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας τελικά αποφασίσθηκε η παραπομπή (ποινική δίωξη) των πέντε πρώην υπουργών κ. Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού.

Το κλίμα της αντιπαράθεσης άρχισε από νωρίς, όταν η ΝΔ αμφισβήτησε το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, ενώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν παράνομη την επικείμενη ψηφοφορία.

Την απόφαση της αποχώρησης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας μιλώντας για προειλημμένες αποφάσεις και απόπειρα εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γ. Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ».

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο Ευ. Μπασιάκος έκανε λόγο για κομματική εμπάθεια και τόνισε ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως είναι τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Θ. Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική ο κ. Ρουσόπουλος παραπέμπεται για ηθική αυτουργία στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της μονής, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου.

Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης και ως συναυτουργοί του κ. Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.

Ο κ. Βουλγαράκης παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου.

Η επιστολική ψήφος

Κόντρα για την επιστολική ψήφο βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου διεξάγεται η συζήτηση για τη παραπομπή ή μη πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του απόφαση του Προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;»

Αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποίησε αργότερα και ο Δ. Σιούφας, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι θεωρεί άκυρη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή και «περίτρανη απόδειξη για την πολιτική σκευωρία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων του που μεθοδεύει ο Γιώργος Παπανδρέου».

Επίσης, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και «αναθεώρηση της διαδικασίας».

«Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας από την άλλη, πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα».

Ο προβληματισμός, έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών. «Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει» επέμεινε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.

Συζήτηση επί του πορίσματος

«Σταθμό για τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς», χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης. Η Βουλή, σημείωσε, «οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν»:

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εστιάστηκε στα κενά, όπως είπε, του πορίσματος της Προανακριτικής, για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

Στο ζήτημα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εστιάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση, πως επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου