ΕΛΛΑΔΑ

Ναι στην παράταση από Σαρκοζί

ναι-στην-παράταση-από-σαρκοζί-481884

Την ικανοποίησή του για τη στάση που έχει επιδείξει έως τώρα η Γαλλία -«μια στάση που δεν την βρίσκεις σε άλλες ηγεσίες»- εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο των συναντήσεών του στο Παρίσι.

Σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας, γεγονός που αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Σχετικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής.

Η σχετική συζήτηση για την αποπληρωμή, θα μπορούσε να γίνει σύντομα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Πιθανή ένταξη και της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό αυτό, θα μπορούσε να δώσει μια νέα διάσταση που για την ώρα δεν ξέρουμε για το εάν θα επηρεάσει ή όχι την Ελλάδα.

Σε ό,τι αναφορά τα αναθεωρημένα στοιχεία του 2009, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αφορούν μια κατάσταση που άφησε πίσω της η ΝΔ. Τόνισε δε ότι το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 6%.

Σχετικά με τα ευρωομόλογα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Γαλλία συμφωνεί, διαφωνεί όμως η Γερμανία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία δεν επιμένει ιδιαίτερα.

Αναφορικά με τη θέση που υποστηρίζει για τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμφωνεί με το μέτρο.

«Μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξεως του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το εάν έχει ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση «επαχθών» όρων του μνημονίου και εάν υπάρχει θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου απάντησε ότι «δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης».

Για τις εκλογές

Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας πως άνθρωποι σαν τον Γ.Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη, είναι κοινωνικές δυνάμεις έξω από τα κομματικά τείχη, προοδευτικές δυνάμεις ικανές να προσελκύσουν τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί. Υποστηρίζονται από ένα κοινωνικό μείγμα και είναι ικανοί να εκφράσουν μια άλλη Ελλάδα.

Στο ερώτημα εάν μια τέτοια κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να μεταφρασθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ είμαι πάντα θετικός σε αυτά».

Ο μηχανισμός στήριξης επί τάπητος

Γεύμα εργασίας με τον Νικολά Σαρκοζί είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης μέσα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ανάγκη θέσπισης ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών αλλαγών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο, μετά το γεύμα εργασίας που είχαν και το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σαρκοζί αλλά και τον γαλλικό λαό για την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί επιβεβαίωσε τη συνέχιση της υποστήριξής του στις πολύ θετικές, όπως είπε, προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των οικονομικών προβλημάτων.

Σχετικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

«Μια ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές, που θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη.

Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα βοηθηθούν χώρες στην αναδιοργάνωσή τους, αλλά και στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τα χρήματα αυτά», είπε ο πρωθυπουργός, «σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην ΕΕ».

Τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο για την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου