ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτή ρήξη Παπανδρέου – Μέρκελ

ανοικτή-ρήξη-παπανδρέου-μέρκελ-482139

Βολές αντήλλαξαν Παπανδρέου και Μέρκελ, από το Παρίσι και την Καρσλούη αντιστοίχως. Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη στάση της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι "ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία". Η καγκελάριος, μιλώντας σε συνέδριο του CDU, χαρακτήρισε "επιπόλαια" και "πολιτική" την απόφαση του προκατόχου της να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η στάση της Γερμανίας ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία, δήλωσε από το Παρίσι, ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαφή αναφορά στις πιέσεις που δέχονται χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της για το χρέος θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

«Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει (χώρες) … θα μπορούσε να σπρώξει οικονομίες στη χρεοκοπία», εξήγησε.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αναλάβουν δράση κατά της απουσίας «δημοκρατικού ελέγχου στις χρηματοοικονομικές αγορές», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μάχη πολιτισμών».

Κατά την έναρξη των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις αίθουσες του ΟΟΣΑ, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε πληθώρα συγχαρητηρίων για τα ποσοστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Η Μέρκελ
Με δριμεία κριτική στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανέβηκε η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Καρλσρούη. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Από το βήμα του συνεδρίου η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση […] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου