ΕΛΛΑΔΑ

Ποδαρικό στο νέο χρόνο με αύξηση του ΦΠΑ

ποδαρικό-στο-νέο-χρόνο-με-αύξηση-του-φπ-482522

"Ποδαρικό" με αυξήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης θα κάνει το 2011, καθώς ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 11% θα ανέβει στο 13%.

Το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011, με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα για ορισμένα από τα υπόλοιπα εισπρακτικά φορολογικά μέτρα του νέου έτους, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, τα πρόστιμα στα αυθαίρετα και η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα φέρουν στα δημόσια ταμεία τα προϋπολογισμένα έσοδα ύψους 2,37 δισ. ευρώ.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδεται ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2011.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο καταλήγει στην αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2011, ώστε να αντλήσει έσοδα 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Στον αντίποδα η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μετατάξεις προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αβγά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 5,5%, τελικά δεν πέρασε από την Κομισιόν.

Ετσι από την Πρωτοχρονιά η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέο κύμα ανατιμήσεων για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Σήμερα στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.λπ., που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και υπηρεσίες κηδειών…

Στο υπ. Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτή η αύξηση είναι προφανώς πιο ανεκτή σε σχέση με το αρχικό σενάριο μετάταξης στο 23%, τουλάχιστον του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11%.

Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσουν όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011, κυρίως των εσόδων, εξαιτίας των σοβαρών αποκλίσεων που παρουσιάζονται κατά το τρέχον έτος και των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για το επόμενο έτος. Ήδη έχει διαπιστωθεί πως τα έσοδα για αρκετά μέτρα του 2011 βρίσκονται στον "αέρα" και δεν αποκλείεται να ζητηθεί να αλλαχθούν και να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικοί οι στόχοι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου