ΕΛΛΑΔΑ

Ποια πρόσθετα μέτρα ζητάει η τρόικα

ποια-πρόσθετα-μέτρα-ζητάει-η-τρόικα-482536

Η τρόικα ζητεί την άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας, όμως- όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας- ότι θα υπάρξουν μετατάξεις και όχι απολύσεις υπαλλήλων.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι με τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου θα πάψουν, με την περικοπή και κατάργηση επιδομάτων, οι ανισότητες στις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων και θα περιορισθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος του προϋπολογισμού.

Ενώ, στον χώρο της Υγείας, έχει επισημανθεί προς την τρόικα ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υλοποιείται ήδη η μείωση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Η τρόικα έχει, επιπλέον, ζητήσει στο συγκεκριμένο πεδίο να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για την κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται να διευκρινισθούν, μέσω του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, οι κυβερνητικές κινήσεις και σε άλλους τομείς. Όπως, με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και τη συνεργασία με ιδιώτες για τη χρήση υποδομών και τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως και το 2013.

Αναμένεται, επίσης, το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές).

Στα εργασιακά, έως το α΄ εξάμηνο του 2011 πρέπει να έχει καταρτισθεί και ο κατάλογος με τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τέλος, έχει καθυστερήσει σημαντικά το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου