ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς απολύσεις και νέα φορολογικά βάρη

χωρίς-απολύσεις-και-νέα-φορολογικά-βά-482811

«Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη. Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρώτης, από τις τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν χθες, υπό την προεδρία του, στο γραφείο του στη Βουλή.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων, ο προϋπολογισμός του 2011 και οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με την τρόικα, αλλά και ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι σε καμιά από τις τρεις χθεσινές συσκέψεις δεν είχε προσκληθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κάτι που από κύκλους ερμηνεύθηκε ως δείγμα δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για τον υπουργό του, εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, αντικείμενο των συσκέψεων ήταν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι διεργασίες στην ευρωζώνη, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

«Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση, όπως κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος -μέσα σ’ έναν χρόνο- στην ιστορία της χώρας, έτσι θα συνεχίσει, «μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες», «κοιτάζοντάς τους στα μάτια» και «δίνοντας μαζί τους τη σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: Αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας».

Ακόμη, κάλεσε όλους να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και να παραδειγματιστούν, από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας «πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις», αλλά και «πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική».

Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις- οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

Στη δεύτερη σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά, συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης.

Τέλος, στην τρίτη σκέψη, συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Διαμαντίδης.

Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Χρ. Παπουτσής και Χ. Καστανίδης, είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες και γι’ αυτό τον λόγο δεν χρειάστηκε να κληθούν στις συσκέψεις.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου