ΕΛΛΑΔΑ

Το βλέμμα σε τρεις Δήμους και πέντε Περιφέρειες

το-βλέμμα-σε-τρεις-δήμους-και-πέντε-περ-483075

Σε ντέρμπι αναμένεται να εξελιχθεί ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στους τρεις μεγάλους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όσο και στις πέντε περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στο δήμο Αθηνών, ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης συγκέντρωσε ποσοστό 28,28% και αναμετράται με τον στηριζόμενο από τη ΝΔ Ν. Κακλαμάνη που συγκέντρωσε 34,97%. Στον κ. Καμίνη έχει δηλώσει τη στήριξη του ο Φ. Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ρυθμιστικό ρόλο θα έχει το προς τα που θα στραφούν οι ψηφοφόροι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και του ανεξάρτητου Γ. Αμυρά.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο αγώνας κρίνεται μεταξύ Γκιουλέκα – Μπουτάρη. Ο υποψήφιος με τη ΝΔ συγκέντρωσε 37,91% ενώ ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ 33,58%. Τη στήριξή του στον Γ. Μπουτάρη εξέφρασε ο Χ.Μάτης, υποψήφιος δήμαρχος με τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς αναμένεται να στηρίξουν επίσης τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γκιουλέκας φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του Σ. Παπαθεμελή αλλά και του υποψηφίου με το ΛΑΟΣ Μ. Στεργίου.

Στο δήμο Πειραιά, στο β’ γύρο θα αναμετρηθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας, με τον υποψήφιο της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκο, τον οποίο έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και ο στηριζόμενος από το ΛΑΟΣ Π. Μαντούβαλος. Στον α’ γύρο ο κ. Μίχας συγκέντρωσε 29,61% και ο κ. Μιχαλολιάκος 23,08% ενώ το ποσοστό του κ. Μαντούβαλου ανήλθε στο 18,83%. Η ανατροπή ενόψει του β’ γύρου για τον Πειραιά ήταν ότι 27 στελέχη της παράταξης Μαντούβαλου δήλωσαν ότι θα στηρίξουν Μίχα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, αναμετρώνται ο υποψήφιος της ΝΔ Β. Κικίλιας με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρό στον οποίο – άλλη μία "έκπληξη" – τη στήριξή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, παρά το γεγονός ότι για το δήμο Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης πρότεινε τους υποψηφίους της ΝΔ. Στον α’ γύρο ο κ. Κικίλιας συγκέντρωσε 20,45% και ο κ. Σγουρός 24,05%.

Ο έτερος υποψήφιος Γ. Δημαράς δεν έχει δώσει "γραμμή" καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν ελεύθερα, ωστόσο οκτώ περιφερειακοί σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο του κ. Δημαρά, δήλωσαν ότι στηρίξουν τον Β. Κικίλια.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος με τη ΝΔ Π. Ψωμιάδης αναμετράται με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη. Ο πρώτος – τον οποίο στηρίζει και ο υποψήφιος με το ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος – συγκέντρωσε 43,19% και ο δεύτερος 30,68%. Ωστόσο, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με τον κ. Βελόπουλο, Λάζαρος Μινασίδης, δήλωσε ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ αναμετράται με τον υποψήφιο της ΝΔ. ∆. ∆ράκο. Η μάχη θα κριθεί "στο νήμα" καθώς ο πρώτος συγκέντρωσε 41,71% στον ά γύρο και ο δεύτερος 40,94%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οριακή (μικρότερη του 1%). Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αρ. Γιαννακίδης συγκέντρωσε 41,75% και ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Παυλίδης 41,08%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναμετρώνται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κ. Περγαντάς με τον υποψήφιο της ΝΔ Αθ. Χειμάρα. Ο πρώτος συγκέντρωσε στον α’ γύρο 39,02% και ο δεύτερος 35,20%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η μάχη κρίνεται μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Αθ. Γιακαλή που συγκέντρωσε 38,28% και του Π. Βογιατζή που στηρίζεται από ΝΔ και ΛΑΟΣ που συγκέντρωσε 36,32%.

Στην Ιπποκράτους, θεωρούν βέβαιη την επικράτηση στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Ελλάδας, Α. Μακεδονίας – Θράκης και Ιονίων Νήσων, δίνουν μάχη έως το τελευταίο λεπτό για την Αττική, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για νίκη και σε Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία. Σύνολο 10 περιφέρειες, μαζί με Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που έχουν "κατακτηθεί" από τον πρώτο γύρο.

Στη Ρηγίλλης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο θεωρούνται ήδη γαλάζιες, αναμένουν Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για Α. Μακεδονία και Αττική.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου