ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: «Ναι» στην προανακριτική από τα κόμματα με βολές στην κυβέρνηση

υπόθεση-novartis-ναι-στην-προανακριτική-απ-123848

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis ανακοίνωσε και επίσημα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως γνωστοποίησε, τη σχετική πρόταση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιβεβαίωνε πως εάν η σχετική πρόταση κατατεθεί τη Δευτέρα, αμέσως δηλαδή μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η ψηφοφορία επ’αυτής στην Ολομέλεια θα μπορούσε ακόμη και να γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία στο σύνολό τους εμφανίζονται θετικά στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου ωστόσο καταπέσει αυτό που αποκαλούν «σκευωρία» της κυβέρνησης.

ΝΔ: Να έρθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλες

«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή “όλα στο φως”. Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της. Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας» αναφέρει σε δήλωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή».

ΠΑΣΟΚ: Πολιτική σκευωρία τύπου 1989

«Για το σκάνδαλο Novartis έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει:

«Και παράλληλα θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί Κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

Ποτάμι: Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο

«Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο. Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο να αναδείξει την αλήθεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis. Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης» αναφέρει το Ποτάμι.

Ένωση Κεντρώων: Λάθος η μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα

Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων σημειώνει πως «πιστεύουμε ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου