ΕΛΛΑΔΑ

Νέες δραστικές περικοπές έρχονται το 2011

νέες-δραστικές-περικοπές-έρχονται-το-201-483386

 

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της τρόικας με την κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διήμερο θα οριστικοποιηθεί η επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση της Εurostat για το έλλειμμα του 2009 στο έλλειμμα του 2010. Από το εύρος της αναθεώρησης θα επανακαθοριστεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2010.

Το πλέον κρίσιμο κομμάτι των διαπραγματεύσεων του διημέρου 15 – 17 Νοεμβρίου αφορά στα νέα μέτρα του 2011, τα οποία θα αποτυπωθούν μερικώς στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στο εάν ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα θα διατηρηθεί.

Σημειώνεται πως με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από την Eurostat ,το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται υψηλότερα των 35 δισ. ευρώ, από τα 30,8 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το Μνημόνιο.

Το δε έλλειμμα του 2010 φαίνεται να αναθεωρείται από τα 18,6 δισ. ευρώ στα 21,4 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο θέτει ως στόχο την μείωση του ελλείμματος 2011 στα 16 δισ. ευρώ ή στο 6,9% του ΑΕΠ.

Αν ο στόχος αυτός διατηρηθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 5,4 δισ. ευρώ, όταν αρχικώς υπολόγιζε πως θα έπρεπε να εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ.

Στο συρτάρι μπαίνουν έτσι οι παλαιοί σχεδιασμοί που περιλάμβανε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και νέα μέτρα ανακύπτουν, στο παζάρι που ξεκινά τη Δευτέρα με την Τρόικα. Για να καλυφθούν τα επιπλέον 2,7-3 δισ. ευρώ που θα λείψουν ως τον Δεκέμβριο από τα κρατικά ταμεία δρομολογούνται νέες δραστικές περικοπές, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στο δημόσιο και σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ το 2011, ενώ οι υπερωρίες και τα επιδόματα των εργαζομένων δεν θα ξεπερνούν το 10% του μισθού τους. Πολλά θα κριθούν όμως και από την έκθεση της εταιρίας συμβούλων που έχει προσλάβει το δημόσιο, που θα καταθέσει μελέτη στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι άξονες που θα εξεταστούν είναι ο εξορθολογισμός πλεονάζοντος προσωπικού και μισθοδοσίας καθώς και η επανεξέταση κανονισμών λειτουργίας και προσωπικού.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους οργανισμούς συγκοινωνιών όπου, όπως τόνισε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις "μονίμων υπαλλήλων" –αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για όλους τους υπολοίπους.

 

Η Citigroup δεν βλέπει αναδιάρθρωση του χρέους

Απίθανη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη διετία η Citigroup.

«Τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι περαιτέρω αρνητικών ειδήσεων στα τρέχοντα επίπεδα», έγραψε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Citigroup, στο Λονδίνο, Στίβεν Μάνσελ.

«Bραχυπρόθεσμα, μία πιστωτική κρίση είναι μάλλον απίθανη, εκτός εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους όρους του πακέτου διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να υποδηλώνει ότι αυτό πρόκειται να συμβεί», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σε έκθεση με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, αναλυτής thw Goldman Sachs προτείνει αγορά 30ετών ομολόγων, λέγοντας ότι «εμμένουμε στην άποψη ότι "αξία" στις αγορές της Ευρωζώνης μπορεί ήδη να βρεθεί στους 30ετείς ελληνικούς τίτλους, τους οποίους συνιστούμε ξανά για το χαρτοφυλάκιο».

Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη το spread στα 10ετή ομόλογα, λόγω κυρίως των έντονων πιέσεων σε όλους τους τίτλους της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου