ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Οι καταθέσεις των δύο ανώνυμων μαρτύρων

υπόθεση-novartis-οι-καταθέσεις-των-δύο-ανώνυ-126660

Το φως της δημοσιότητας αρχίζουν και βλέπουν οι πρώτες σελίδες της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, αντίγραφα της δικογραφίας άρχισαν να παίρνουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ μάλιστα ένα εξ αυτών επιχείρησε κατά πληροφορίες να φωτογραφήσει σελίδες της δικογραφίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω διαρροών εκτός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τα κωδικά ονόματα Μάξιμος Σαράφης, Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση, προκύπτει ότι υπάρχει και ένας ακόμη μάρτυρας, ο οποίος έδωσε κατάθεση στις 8 Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι και τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στην δικογραφία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Τι αναφέρει ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που διέρρευσαν, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αναφέρει στην κατάθεσή του ότι «κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας […] συμφερόντων […] έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας […] με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου […] ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν».

Και προσθέτει σε άλλο σημείο της κατάθεσης: «Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρίας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας.

«Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή […] που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρο τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό» αναφέρει ο μάρτυρας.

Και προσθέτει: «Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή 1) αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων 2) αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού».

«Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρίας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ» σημειώνει σε άλλο σημείο ο μάρτυρας.

Η υπόθεση του μοριακού ελέγχου

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου» σημειώνει ο ίδιος μάρτυρας. «Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Όπως σημειώνει τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. «Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» αναφέρει ο μάρτυρας και προσθέτει σε άλλο σημείο: «Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. Ευρώ».

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο μάρτυρας αναφέρει: «Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’επανάληψη από τη Νοβάρτις ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος […]». Και προσθέτει: «Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντιζε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της Νοβάρτις, σίγουρα ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

Σε άλλη κατάθεσή του ο ίδιος μάρτυρας σημειώνει: «Ο Α. Λοβέρδος και οι Κ. Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails. Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους email αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολούθησε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης». Σύμφωνα με όσα αναφέρει για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων της Novartis χρησιμοποιήθηκαν δημοσιογράφοι εφημερίδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο μάρτυρας, τον Ιούλιο του 2011, ένα μήνα πριν την έκδοση του ΦΕΚ για τα προϊόντα, κατόπιν εντολής της Νοβάρτις Ελλάς συστήθηκε εταιρία με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. «Η συγκεκριμένη εταιρία έλαβε από τη Νοβάρτις Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου μεταξύ άλλων α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ’εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011, β) να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Α. Λοβέρδου, γ) να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κ. Φρουζή ως υποψηφίου για την προεδρία του ΣΦΕΕ». Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας προσθέτει: «Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής: Στις 21.7.2011 και ώρα 20:52 μμ εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αντιπρόεδρο Κων Φρουζή προς τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νοβάρτις Ελλάς Arnout Miguel van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Νοβάρτις Ελλάς Miguel Freire με τίτλο «Please take into account» (παρακαλώ λάβατε υπόψη). Πιθανολογώ δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους τμήματος) για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητά με επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Σημειώνεται ότι αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ποσό θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα με βάση τον οικονομικό δείκτη ROI. Ο Φρουζής επίσης αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας. Ενας επιπλέον λόγος που ζητά επιπλέον χρηματοδότηση είναι οι εκλογές του ΣΦΕΕ που θα ελάμβαναν χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2012». Ωστόσο αν και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αναφορές για χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα : «… θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Για τον Αντώνη Σαμαρά

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται στο πρόγραμμα της μητρικής Novartis με την ονομασία «Harvard Project», το οποίο, όπως σημειώνει, είχε ως στόχο «να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα υγείας στην Ελλάδα ευνοϊκό για τη Νοβάρτις».

«Η εταιρία ήθελε ξεκάθαρα να δεσμεύσει (engage) φορείς και παράγοντες της ελληνικής πολιτείας όπως υπουργοί υγείας, οικονομικών και κρατικοί αξιωματούχοι όπως οι διοικητές των νοσοκομείων» αναφέρει και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Σημειωτέον ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και είχε προηγούμενες (Δεκέμβριος του 2012 για παράδειγμα) συναντήσεις με τους Φρουζή και Schroeckenfuchs. Η προαναφερόμενη “δέσμευση (engagement) θα επιτυγχάνετο μέσω δωροδoκιών των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων. Υπουργών και του τότε πρωθυπουργού. Αυτό συνάγεται και από το ύψος του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο υπολογίζω τουλάχιστον στο ύψος του 1.000.000 ευρώ».

Ερωτηθείς δε εάν ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος θα μπορούσε να είναι κοντά ή πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ο μάρτυρας αναφέρει: «Ναι με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα το θεωρώ πολύ πιθανό και αυτό γιατί η Νοβάρτις Ελλάς χρησιμοποιούσε κατ’εξακολούθηση τη μέθοδο του ξεπλύματος ποσών για δωροδοκίες σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Σε άλλη κατάθεσή του, ο μάρτυρας σημειώνει: «Ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Νοβάρτις Ελλάς προκειμένου, όπως έλεγε, να δωροδοκήσει τον Λιντζέρη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρίες του Μαυρίκου […] στις οποίες η Νοβάρτις ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα, το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών. Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Νοβάρτις, στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του, ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.»

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τον μάρτυρα: «Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το “κλείσιμο” συμφωνιών μεταξύ της εταιρίας και του υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρία πολιτικές αποφάσεις. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του υπουργείου. Θέλω επίσης να καταθέσω ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Νοβάρτις, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων, σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με το δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογαα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης του, συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων

Τι αναφέρει η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση

Οι δρόμοι του χρήματος

Στις 25 Νοεμβρίου 2017 η προστατευμένη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» στην κατάθεσή της στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον τρόπο που διοχετευόταν το χρήμα από την Novartis προς τους δωροδοκούμενους είπε:

«Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες η νοβαρτις Ελβετίας τιμολογούσε τα προϊόντα που παρέδιδε στη Novartis Hellas με τιμή πολλαπλάσια. Από το υπερβάλλον ποσό τροφοδοτείτο ο λογαριασμός novartis PHARMA AG και καταβάλλονταν χρήματα καταρχήν σε γιατρούς του δημοσίου και ιδιώτες και σε νοσοκομεία ως δήθεν αμοιβή για κλινικές μελέτες οι οποίες ως επί το πλείστον ποσοστό περίπου 70% ήταν εικονικές και κάλυπταν δωροδοκίες ιατρών ένεκα υπερσυνταγολόγησης […] Οι εντολές για την καταβολή των ποσών στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες δίνοντας με εντολή των αρμοδίων υπαλλήλων της novartis Hellas μεσω web banking. Τα έντυπα ενοίδει τιμολογίου βάσει των οποίων γίνονταν οι πληρωμές στους γιατρούς εν συνεχεία αποστέλλονταν στη μητρική στην Ελβετία και σε σύντομο διάστημα καταστρέφονταν.

Από τον ίδιο τελευταίο λογαριασμό τροφοδοτείτο ο κεντρικός της novartis hellas στη citibank. Τα χρήματα αυτά αφού διανέμονταν στα διάφορα brands της εταιρείας προκειμένου να προωθηθούν στους δωροδοκούμενους κρατικούς αξιωματούχους καταβάλλονταν ως αμοιβή σε εταιρείες διαφημιστικές επικοινωνίας εκδοτικές συμβουλευτικές ένεκα παροχής υπηρεσιών οι οποίες κατά ποσοστό 95% δεν παρέχονταν πραγματικά [….] Οι εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα στον κ. Φρουζή ο οποίος παρακρατούσε το μερίδιο του εν συνεχεία κατέβαλε τα ποσά ως δωροδοκίες».

Καταβολές χρηματικών ποσών σε πολιτικά πρόσωπα

Όσον αφορά τις καταβολές χρηματικών ποσών σε πολιτικά πρόσωπα η προστατευόμενη μάρτυρας υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα. «[…] Ο πρόεδρος του ΕΟΦ το 2009 δωροδοκήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου σε σύντομο διάστημα να δώσει την ένδειξη του ΕΟΦ για το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων Η1Ν1. Παράλληλα εκδόθηκαν 2 υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου για την κάλυψη των αναγκών να αγοραστούν εμβόλια. Η δεύτερη απόφαση ελήφθη χωρίς να έχει εξαντληθεί το απόθεμα. Ο Δ. Αβραμόπουλος έλαβε για τον λόγο αυτό μεγάλο χρηματικό ποσό οπωσδήποτε άνω των 200.000 ευρώ. και ο συγκεκριμένος τέως υπουργός Υγείας προωθούσε τα συμφέροντα της Novartis όπως έχω περιγράψει και για τους λοιπούς υπ. Υγείας ένεκα χρηματικών ανταλλαγμάτων. Εξυπηρετούσε όμως κατά κύριο λόγο και πάντα έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων τα συμφέροντα της εταιρείας (….)»

Ο Φρουζής

Στην κατάθεση της στις 28 Ιανουαρίου 2018 η Αικατερίνη Κελέση κατέθεσε ότι «αυτό που γνωρίζει με βεβαιότητα είναι ότι ο Φρουζής είχε προσληφθεί από τη Novartis λόγω της ικανότητας του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους ως χαρακτήρας δε ο ίδιος ήταν συγκεντρωτικός ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καρπώνεται ο ίδιος παράλληλα με τη Νοβάρτις το αντίστοιχο όφελος από τις παράνομες αποφάσεις των πολιτικών. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Φρουζής επικοινωνούσε με τον υπουργό Λοβέρδο στο προσωπικό του email και στο προσωπικό του κινητό…».

Τι είπε για Φρουζή – Λοβέρδο

Ο Α. Λοβέρδος σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, «πέρα από τα χρήματα που λάμβανε με βαλιτσάκι (χέρι με χέρι) χρησιμοποιούσε επιπλέον μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία (….) η οποία ήταν συμφερόντων του, αλλά δεν φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπ. Υγείας επί ημερών του και μέχρι σήμερα και από ότι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε ο Λοβέρδος»

Τι είπε για Φρουζή- Σαμαρά

Ακολούθως, πάντα στην ίδια κατάθεση της 28/1/2018 η μάρτυς με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση ρωτήθηκε από την εισαγγελέα σχετικά με την κατάθεση της από 1/12/2017 πώς κανονίστηκε η συνάντηση Φρουζή με τον Αντώνη Σαμαρά και αν γνωρίζει αν παραδόθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό τα χρήματα.

Σύμφωνα με την απάντησή της: « Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά […] με τον οποίο είχε αναπτύξει στενή επαφή. Ακολούθως μέσω της γραμματέως του γραφείου Σαμαρά στο Μαξίμου κλείστηκε το ραντεβού. Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει αστυνομική ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητο […] Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Νοβάρτις στη Μεταμόρφωση έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει στον χώρο αποσκευών του ΙΧ και ενώ μεσολάβησε διάστημα μιας ώρας περίπου ενημέρωσε για την άφιξή του και να επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μαξίμου […]»

Έκθεση ένορκης Εξέτασης στις 4 Φεβρουαρίου 2018

Σε συνέχεια της ένορκης κατάθεσης της προστατευόμενης μάρτυρος αναφέρεται πως ο κος Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον Αδωνι Γεωργιάδη και πολύ συχνές συναντήσεις τόσο με τον πιο πάνω υπουργό όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Νοβάρτις.

Όπως λέει «γνωρίζω συγκεκριμένα ότι ο κος Φρουζης συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα 10/9 είχε συνάντηση επίσης στο υπουργείο με τον Α. Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης, συνάντηση με τον Αδ. Γεωργιάδη είχε και την 30/9/2013, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις του κου Φρουζή, όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά την κανονική. Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντησή αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά από την κύρια συνάντηση του υπουργού με τον Φρουζή και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του σε βαλιτσάκι».

Σύμφωνα με την κατάθεση στις αρχές του 2014 ο Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο με το οποίο τον ενημέρωσε για τις δαπάνες που θα έκανε το υπ. υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου για τα ποσά του rebate και του claw back των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων για τις συνταγογραφήσεις των γενοσήμων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του υπουργείου που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο Φρουζής».

Συναντήσεις

Στο σημείο αυτό σημειώνει τρεις συναντήσεις με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τρεις συναντήσεις στις 15/1/2014, στις 1/4/14 και στις 14/10/14 με τον Δημήτρη Κοντό τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «την 8/4/2014 ο Φρουζής είχε συνάντηση με τον Ιωάννη Στουρνάρα στη Νικής και στις 30/4/2015 είχε συνάντηση με τον ίδιο στην Εθνική Τράπεζα».

«Στις 9/4/2014 συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ κο Λιτζέρη και στις 11/4/2014 είχε συνάντηση με τον Γεώργιο Προβόπουλο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία».

Σε ερώτηση των εισαγγελέων αν η μάρτυρας γνωρίζει αν οι χρηματισμοί έγιναν απευθείας ή και με μεσολάβηση τρίτων προσώπων η μάρτυρας απάντησε πως «ο κος Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα τα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του εντός κίτρινων φακέλων μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου έλαβε το ποσό των 70.000 το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνι Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπ. Υγείας όπου έλαβε 50.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα»

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου