ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες

στην-τελική-ευθεία-πριν-τις-κάλπες-483756

 

Γκάζι πατάνε οι συνδυασμοί που αναμετρώνται στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με διττό στόχο: Από τη μία να πείσουν τους πολίτες που απείχαν να προσέλθουν στις κάλπες και από την άλλη να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τόσο η περιφέρεια Αττικής, όσο και οι τρεις μεγάλοι δήμοι, όπου το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποφορτίσει το κλίμα από την πόλωση της πρώτης Κυριακής και καλεί σε στήριξη προς τους υποψηφίους που "πάνε μπροστά την αυτοδιοίκηση". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την περασμένη Κυριακή δόθηκε "ψήφος συναίνεσης και κατανόησης" από την ελληνική κοινωνία για τις "αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση".

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιμένει πολιτικά, διαμηνύοντας ότι "το Μνημόνιο αφαιρεί τους πιο πολύτιμους πόρους, δηλαδή το οξυγόνο, από την αυτοδιοίκηση". Περισσότερα Επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον για μυστική ατζέντα και ζητώντας από τους ψηφοφόρους να στείλουν πιο ισχυρό μήνυμα τη δεύτερη Κυριακή.

Ο Περισσός έχει διαμηνύσει εξ αρχής προς τους ψηφοφόρους του ότι προτείνει την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. "Οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να παγιδευτούν από τα άθλια τεχνάσματα των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και το ΚΚΕ και τα λαϊκά συμφέροντα τα χωρίζει άβυσσος από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ που είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού. Καμία ψήφος στους υποψηφίους τους και στην αντιλαϊκή πολιτική τους", σημειώνει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

"Ο λαϊκός απεγκλωβισμός από τα κόμματα των μονοπωλίων πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει πιο ορμητικός", προσθέτει και καταλήγει: "Συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη μεγάλη ελπιδοφόρα λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής".

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε γραμμή να ψηφιστούν ο Κ. Γκιουλέκας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Β. Μιχαλολιάκος στον Πειραιά και ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα. Για την περιφέρεια Αττικής έδωσε γραμμή υπέρ Σγουρού, παραπέμποντας σε δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα. Στην Περιφέρεια Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε κοινή εμφάνιση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΛΑΟΣ.

Ερωτηθείς, δε, για τον υποψήφιο της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε με νόημα: "Με ρωτάτε για τον κ. Κικίλια. Καλό παιδί αλλά…".

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο πνεύμα της "ψήφου κατά συνείδηση" και αρνείται να προτείνει στους ψηφοφόρους τι να πράξουν στο Β’ γύρο. Την Πέμπτη ο συνδυασμός "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", που είχε κατέβει με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Τάσο Κουράκη και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει ούτε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ούτε τον Μάρκο Μπόλαρη, στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, η Δημοκρατική Αριστερά κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση με επιστράτευση ακροδεξιών επιχειρημάτων κατά των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. "Τις τελευταίες ώρες στις δυο μεγάλες πόλεις, όλο και περισσότερο, επιστρατεύεται ένα σύνολο ακροδεξιών επιχειρημάτων για να αντιμετωπιστεί η επικράτηση των Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη. Η εναντίον τους ενορχηστρωμένη επίθεση, έξω από κάθε αυτοδιοικητική διάσταση, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι κάλπες της Κυριακής είναι δημοψήφισμα για την πόλη και για τα δημοκρατικά- κοινωνικά δικαιώματα", σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Η ΔΑ κάλεσε τους πολίτες να αποδοκιμάσουν κατηγορηματικά τον συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου