ΕΛΛΑΔΑ

Εκανε «στροφή» ο Σίχατσεκ για τη Siemens

εκανε-στροφή-ο-σίχατσεκ-για-τη-siemens-483905

Αιφνιδιαστικά αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής της Βουλής.

Με συμπληρωματική δήλωση επιχείρησε να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο τούς γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία.

Παίρνει πίσω, όσα εννοούσε για τις μυστικές πληρωμές στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βαλυράκης, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται να έχει θορυβηθεί η γερμανική πλευρά από τις διαδικασίες περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος που έχει κινήσει η ελληνική πλευρά.

Πάντως, η Εξεταστική, που θα εισηγηθεί και θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα, εντείνει την κριτική και στρατηγική πιέσεων.

Μετά την επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας και Δικαιοσύνης, με την οποία η επιτροπή ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ, ο κ. Βαλυράκης απέστειλε ανάλογη αναφορά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην αναφορά γνωστοποιούνται προς την Επιτροπή η παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Siemens, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφάρμοσε για μεγάλο διάστημα (από το 1992-2008) παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση «μαύρου» χρήματος εξαπατώντας μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Δημόσιο, παραβιάζοντας το εσωτερικό και το κοινοτικό δίκαιο.

Τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγκριμένη περίπτωση φθάνουν μέχρι το 1/15 του συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατ’ έτος επί 18 έτη.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα μέχρις ότου η Siemens σε συνεννόηση με το ελληνικό κράτος υποχρεωθεί σε αποζημίωση για τις ζημιές 2 δισ. που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές της και θα υποχρεωθεί να δώσει στην Εξεταστική τη γνώση της για όσους ‘λαδώθηκαν’ που γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Βαλυράκης.

Ο ίδιος απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, «γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα όσων ομολόγησαν ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα».

Με την πράξη αυτή μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου