ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιασμός για τη γιορτή του Πολυτεχνείου

σχεδιασμός-για-τη-γιορτή-του-πολυτεχν-851206

Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντάται την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εν όψει των εκδηλώσεων της ερχόμενης εβδομάδας για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σημειώνεται ότι στους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για την συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την καταδίκη των δύο ειδικών φρουρών για την υπόθεση Γρηγορόπουλου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξει ένταση σε ενδεχόμενο πορειών στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ωστόσο θεωρούν ως «καυτή πατάτα» την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου καθώς συμπίπτει με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, τις πρόσφατες συλλήψεις των δύο νεαρών για τους παγιδευμένα δέματα και τις προφυλακίσεις των ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

«Κάποτε ήμασταν σε επιφυλακή μόνο τον Νοέμβριο αλλά πλέον ‘ενώθηκε’ με τον Δεκέμβριο» σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

 
Επιτροπή εορτασμού 

Σε λιγότερο από οκτώ ημέρες, αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 15, 16 και 17 Νοεμβρίου. Ήδη η Επιτροπή εορτασμού στην οποία μετέχουν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έστειλε επιστολή στα μέλη της για την 37η επέτειο. Σ΄ αυτήν επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκαλεί διευρυμένη επιτροπή εορτασμού, με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης της 17ης Νοεμβρίου να είναι αντικείμενο ευρείας εκπροσώπησης των εργαζομένων, των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των πολιτών. Η σύγκλητος προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή του ιδρύματος στις εκδηλώσεις με επικεφαλής τις διοικητικές αρχές όλων των επιπέδων, τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις.

    Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι «το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων του Ε.Μ.Π. Πρέπει με ευθύνη όλων μας να επιτύχει μια γενική κινητοποίηση από τους φορείς των συνδιοργανωτών για την προστασία του νοήματος και του χώρου της εξέγερσης. Γεγονότα που αποτρέπουν τη μαζική λαϊκή συμμετοχή και κυρίως τη συμμετοχή της νεολαίας δεν απειλούν μόνο το χαρακτήρα των εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και αμαυρώνουν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα. Ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου πρέπει να μείνει ανοικτός και να λειτουργήσει ομαλά και αντάξια της εθνικής του διάστασης». Άλλωστε αυτές άρχισαν οι καθιερωμένες συσκέψεις της επιτροπής εορτασμού ενώ αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος θα συναντηθούν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή.

    Φέτος, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων επιχειρούν να συνδέσουν τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο με τις αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το θέμα θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην συνεχή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π. Κατά την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού. Μάλιστα η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, έχει καλέσει όλους τους φορείς του ιδρύματος, τις ακαδημαϊκές μονάδες και τους συλλόγους εργαζομένων να υποβάλουν ως τις 30 Νοεμβρίου τις προτάσεις τους στη Σύγκλητο.

    Το υπουργείο Παιδείας άρχισε να διαβιβάζει από χθες σε όλες τις μονάδες της εκπαίδευσης εγκυκλίους για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, καθώς την 17η δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία.

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου