ΕΛΛΑΔΑ

Η κάλπη έβγαλε κυριαρχία του ΚΚΕ στην Αριστερά

η-κάλπη-έβγαλε-κυριαρχία-του-κκε-στην-α-484632

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του ΚΚΕ στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα από τις πρώτες αναλύσεις εξάγονται χρήσιμα στοιχεία για την πορεία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναπτυχθεί έντονη κινητικότητα με στόχο την ανασυγκρότηση του ΣΥΝ, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν επίσης ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο.

Στο ΚΚΕ επικρατεί ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και κλίμα αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Ήδη, το ΚΚΕ ετοιμάζεται οργανωτικά για τη διαδήλωση που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα. Από τη διάσπαση του 1991 το ΚΚΕ εμφανίζει ένα πανελλαδικό ποσοστό που ξεπερνά το 10% και αυτό εκφράστηκε τόσο με την άνοδο των ποσοστών, όσο και με την άνοδο ψήφων.

Στον Συνασπισμό άρχισαν συσκέψεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι διεργασίες θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να συζητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΝ, η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής:

– Το ΠΑΣΟΚ χάνει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις βουλευτικές του 2009. Λόγω της αποχής, η πτώση σε επίπεδο ψήφων είναι μεγαλύτερη.

– H ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της (παρά την αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη), ποσοστά που, όμως, αποτελούν ιστορικό χαμηλό.

– Το ΚΚΕ αυξάνει σαφώς τα ποσοστά του (κατά 30%).

– Ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα πανελλαδικά ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2009, παρά τη διάσπαση και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής (στατιστικό βάρος 28%) υπήρχε το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (βάρος 6%) το ψηφοδέλτιο Σπανούδη, και παρά το γεγονός ότι αρκετοί αριστεροί ψηφοφόροι που απογοητεύτηκαν από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτή η διατήρηση των ποσοστών δείχνει ότι ο κύριος όγκος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής αριστεράς εκφράζεται από τον χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

– Οι Οικολόγοι – Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους πανελλαδικά. Η αύξηση αυτή, παρ’ όλο που δεν είναι θεαματική, επιτρέπει αισιοδοξία για είσοδο στη Βουλή. Αξίζει να έχουμε υπόψη μας την πανευρωπαϊκή τάση ανόδου των οικολόγων – πρασίνων, σημειώνει ο ΣΥΝ.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιδόσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ στελέχη της πιστεύουν ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους θα μπει στη Βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου