ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς άδεια εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν

χωρίς-άδεια-εισόδου-στη-ζώνη-σένγκεν-484655

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την κατάργηση των αδειών εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η απόφαση ελήφθη παρά τους φόβους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Πανηγυρισμοί στα Τίρανα• για ιστορική απόφαση κάνει λόγο η ηγεσία της χώρας.

Κάτοικοι αλβανικών πόλεων ξεχύθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, κορνάροντας και κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της χώρας Μπαμίρ Τόπι μίλησε για τη σημαντικότερη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του αλβανικού κράτους (οι δύο άλλες αφορούν την ανεξαρτησία της χώρας, το 1912 και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991).

«Δύο δεκαετίες μετά το γκρέμισμα του τείχους του κομμουνιστικού συστήματος, για τους Αλβανούς έπεσε ένα άλλο τείχος, εκείνο της βίζας, που περιόριζε το βασικό δικαίωμά τους να κινηθούν ελεύθερα στην ‘ευρωπαϊκή οικογένεια’, στην οποία ανήκουν» δήλωσε ο Τόπι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση και ένα μήνυμα φιλίας της Ευρώπης προς τους Αλβανούς πολίτες στην 98η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Μπερίσα επισήμανε ότι η σημερινή απόφαση κάνει πραγματικότητα το πιο όμορφο όνειρο των Αλβανών πολιτών και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να συνεργαστεί ώστε αυτή η πράξη εμπιστοσύνης προς την Αλβανία να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις χώρες της ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής

Σε μία προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε γραπτώς όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ ότι θα επιτηρεί στενά τις μεταναστευτικές ροές από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Οι επιφυλάξεις πυροδοτήθηκαν και από την ξαφνική αύξηση των αιτούντων άσυλο από τη Σερβία και τη ΠΓΔΜ όταν τον περασμένο Δεκέμβριο χορηγήθηκε στις χώρες αυτές -καθώς και στο Μαυρουβούνιο- δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν.

Η κοινοτική επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ χαρακτήρισε ιστορική ημέρα για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών σημείωσε ωστόσο ότι η κατάργηση της βίζας φέρνει νέες ευθύνες τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών.

Το καθεστώς ελεύθερης εισόδου, που θα αρχίσει να ισχύει από τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων να εισέλθουν στη Ζώνη Σένγκεν για μέγιστο διάστημα τριών μηνών.

Η απόφαση αυτή είχε λάβει αρχικά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα.

Η Ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου