ΕΛΛΑΔΑ

Ο καθένας και το… μήνυμά του

ο-καθένας-και-το-μήνυμά-του-484910

Oι ψηφοφόροι έστειλαν τα μηνύματα τους και με την ψήφο τους, αλλά και με την αποχή τους που έφτασε το 40% στις περιφερειακές, ποσοστό στο οποίο πρέπει να συνυπολογίσουμε και το 9% των λευκών και άκυρων. Σύμφωνα με την εκτίμηση όλων των αναλυτών, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ 34% και 35% και της ΝΔ μεταξύ 31% και 32%.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά πανελλαδικά, ωστόσο οι απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές αγγίζουν τις 10 μονάδες ή ένα εκατομμύριο ψήφους.

Οι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το προβάδισμα Σγουρού στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ήταν το στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα κατά των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Πολλοί εκτιμούν ότι το δίλημμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μην λειτούργησε με την έννοια της θετικής ψήφου, ωστόσο απέτρεψε την ψήφο διαμαρτυρίας "πράσινων" ψηφοφόρων, ψήφος η οποία στην Αττική θα εκφραζόταν υπέρ του Γιάννη Δημαρά.

Η ΝΔ μπορεί να είδε τον καταπράσινο χάρτη των εθνικών εκλογών να γίνεται γαλάζιος σε 6 περιφέρειες, ωστόσο δεν εμφάνισε δυναμική, αφού σε απόλυτους αριθμούς έχασε 600.000 ψήφους.

Πάντως η γενική εικόνα του χάρτη σε συνδυασμό με την είσοδο του Βασίλη Κικίλια- προσωπική επιλογή Σαμαρά- στο δεύτερο γύρο, εδραιώνουν, σύμφωνα με παράγοντες της Ρηγίλλης, τη θέση Σαμαρά στον κεντροδεξιό χώρο.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να θεωρεί ότι έβαλε εκλογικά θεμέλια με την εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Καρπενησίου και με την επικράτηση του εκλεκτού της Δημήτρη Γιαννουλάκη σε βάρος του Γιάννη Πλακιωτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΚΚΕ που είδε διψήφια ποσοστά σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στον αντίποδα, προβληματισμός επικρατεί στο Συνασπισμό, αφού το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, λίγο πάνω από 6%, ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών και αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας.

Προβληματισμός και στον ΛΑΟΣ, αφού προβεβλημένοι υποψήφιοι, όπως οι κύριοι Γεωργιάδης και Βελόπουλος, δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη δύναμη του κόμματος.

Χαμόγελα στη Δημοκρατική Αριστερά, δεδομένου ότι πανελλαδικά συγκέντρωσε πάνω από 3%.

Τη δύναμή τους αύξησαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 3,5% που είχαν λάβει στις ευρωεκλογές του 2009.

 

Προβληματίζει η υψηλή αποχή

Σε υψηλά επίπεδα έφτασε η αποχή κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή, με το 40% των ψηφοφόρων να υπολογίζεται ότι «προσπέρασαν» την κάλπη στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Πρωταθλήτρια της αποχής η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, όπου έφτασε στο 55,2%, ενώ ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε, στην Κρήτη, ανήλθε σε 33%. Για το σύνολο της επικράτειας, με ενσωματωμένο περίπου το μισό των εκλογικών τμημάτων, η αποχή ανέρχεται σε 40% ενώ τα λευκά και τα άκυρα στις κάλπες για τις περιφέρειες έφταναν στο 9%.

Στην ίδια την Αττική, την περιφέρεια με το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων (οι οποίοι μάλιστα, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν) η αποχή έφτασε στο εξαιρετικά υψηλό, για τα ελληνικά δεδομένα, 45,1%.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες, η αποχή διαμορφώθηκε περίπου ως εξής: 47,5% στα Ιόνια Νησιά, 43,5% σε Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία, 39% σε Ανατολική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο, 38% σε Δυτική Ελλάδα, 36% σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και 34,2% στη Θεσσαλία.

Στο Δήμο Αθηναίων, η αποχή κυμάνθηκε στο 58%, στη Θεσσαλονίκη 47% και στο Δήμο του Πειραιά στο 56%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου