ΕΛΛΑΔΑ

Στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν τις κάλπες

στιγμές-χαλάρωσης-λίγο-πριν-τις-κάλπε-485314

Σε παραδοσιακά χαλαρούς τόνους κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί μια ανάσα πριν από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, συναντώντας συνεργάτες, υποψηφίους και πολίτες. Στο Ηράκλειο της Κρήτης μετέβη το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ιδιαίτερα πατρίδα του την Καλαμάτα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Στον Πειραιά η Αλέκα Παπαρήγα, στο Μοναστηράκι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σε Θησείο και Πετράλωνα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου το Ηράκλειο.

Πάντα παίρνουμε δύναμη από την Κρήτη για να συνεχίσουμε τον αγώνα, τόνισε, μετά τις επισκέψεις του στα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Κουράκη.

Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και δεν έλειψαν και οι μαντινάδες: «Χειμώνας είναι κι όταν ‘ρθεις όλη η Κρήτη αλλάζει και βγαίνει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, ζεστά και μ’ αγκαλιάζει». «Με την ελπίδα πώς μπορείς το αύριο να αλλάξεις, θα σε στηρίξει ο λαός να βάλεις λίγη τάξη".

«Πάντα παίρνουμε δύναμη από την Κρήτη για να συνεχίσουμε τον αγώνα» είπε ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς και τον Νίκο Αθανασάκη.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο Ηράκλειο στις 11.20 το πρωί και στο αεροδρόμιο του επιφυλάχθηκε υποδοχή από βουλευτές, υποψήφιους και κομματικά στελέχη.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:30 π.μ., στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας.

Στη συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες», τονίζοντας ότι εάν το αποτέλεσμα συνιστά αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο βήμα είναι πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, καταγγέλλει την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό και σημειώνει ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι να υποστηρίξει το βράδυ της Κυριακής ότι «ηττήθηκε» το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επικρίνει την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό, ενώ επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας στις κατηγορίες ότι ετοιμάζει την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ «χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν, εδώ και μήνες, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μία καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική μας προσπάθεια. Να υπερθεματίσουν σε λαϊκισμό, να διαγκωνιστούν σε δημαγωγία, με αποκλειστικό στόχο να “ζεματίσουν“ την κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι λένε», αναφέρει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό ταμείο το βράδυ των εκλογών».

«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουν το βράδυ των εκλογών ότι ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ, άρα τελικά ότι ηττήθηκε η προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το μεγάλο αδιέξοδο. Και ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμοποίηση της συνέχισης της πολιτικής της», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Στην παρατήρηση ότι πολλοί από την αντιπολίτευση θεωρούν ότι μπλοφάρει με τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν μπλοφάρει, ούτε πρώτη του επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές. «Αποκλειστικό μου κριτήριο είναι το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων», υπογραμμίζει.

«Στις 7 του Νοέμβρη οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία της χώρας: μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες», επισημαίνει.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν είναι ΝΔ. Ανέλαβα ιστορικές ευθύνες για να γλυτώσω τη χώρα από την καταστροφή. Αν σκεφτόμουν όπως αυτοί, θα μου ήταν εύκολο να σταυρώσω τα χέρια και να αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει, φορτώνοντας όλο το ανάθεμα στη ΝΔ», λέει και προσθέτει:

«Δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, Δεν φυγομαχώ. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Οσο για τον ΟΗΕ, η συζήτηση με τιμά, αλλά η ευθύνη μου είναι εδώ. Είναι απέναντι στην πατρίδα μου, με εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του θα είναι το εάν κινδυνεύει η πορεία σταθερότητας της χώρας. «Αν η πορεία της χώρας απειληθεί, ο κυρίαρχος λαός θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του», τονίζει, θεωρώντας «καθοριστικής σημασίας το μήνυμα της κάλπης, ιδιαίτερα αυτό της πρώτης Κυριακής για τις περιφέρειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «αυτοαναιρείται για άλλη μια φορά» και συμπληρώνει:

«Αποτελεί μνημείο πολιτικού κυνισμού να παριστάνεις τον αδιάλλακτο, να κάνεις κάθε μέρα πύρινες δηλώσεις κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της, να ζητάς την καταδίκη της στις εκλογές, να καταψηφίζεις κάθε σημαντική αλλά και αυτονόητη μεταρρύθμιση και την ίδια ώρα να αφήνεις να εννοηθεί ότι θα μπορούσες να ξεχάσεις όλους αυτούς τους λεονταρισμούς με αντάλλαγμα μια κυβερνητική καρέκλα».

Σχετικά με το Μνημόνιο, αναφέρει ότι ήταν αναγκαίο για να αιμοδοτήσουμε την οικονομία που είχε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας: «Όσοι δείχνουν το Μνημόνιο ως την αιτία των δεινών που περνάμε σήμερα, ως την πηγή του κακού για όσα ζούμε, απλώς υποκρίνονται και δημαγωγούν. Ποιος λογικός πολίτης θέλει η χώρα μας να έχει εξαρτήσεις και να χρειάζεται Μνημόνια; Πρώτος εγώ θεωρώ απαράδεκτο ότι η χώρα έφτασε εκεί. Και το Μνημόνιο θα το είχαμε αποφύγει, αν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ ή αν αυτή είχε επιδείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και είχε προκηρύξει νωρίτερα εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:30 π.μ., στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας. (Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 173).

Οι υπόλοιποι αρχηγοί

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε την Καλαμάτα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε το πρωί του Σαββάτου στην Καλαμάτα με πρώτη στάση το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Δράκου.

Χθες το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη στην Πύλο, όπου και θα ασκήσει την Κυριακή το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, συνεχίζοντας την προσφιλή τακτική της, με τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, αποδεικνύει ότι θυσιάζει τις επώδυνες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση, στην κομματική σκοπιμότητα».

«Ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας -ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών- εντός και εκτός της χώρας, θολά και εκβιαστικά διλήμματα, και στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος, δηλώνοντας ως πιθανή την οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους, έστειλαν αρνητικά μηνύματα στις αγορές, ενίσχυσαν τον κίνδυνο χώρας και εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού. Έτσι, τα spreads υπερέβησαν τις 900 μονάδες βάσης, από τις 650 που είχαν πριν από τις σχετικές τοποθετήσεις»», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι το «να γεμίζεις πιστόλια» με άσφαιρα πυρά δεν είναι αποτελεσματική πολιτική».

«Αυτοί οι πολιτικοί χειρισμοί, πέραν της έλλειψης πολιτικής αυτοπεποίθησης και του φόβου που περικλείουν για το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδεικνύονται και αποσταθεροποιητικοί για την οικονομία και την κοινωνία», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες στις εκλογές «θα στείλουν ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε το περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Πειραιά, όπου βρίσκεται το εκλογικό κέντρο της υποψήφιας δημάρχου Ελπίδας Παντελάκη. Εξέφρασε την αντίθεσή της στο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης για τις εκλογές, τονίζοντας ότι «υπάρχει και άλλος δρόμος».

Σήμερα, η κ. Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 2875ο εκλογικό τμήμα στο 41ο & 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Βαρβάκη 23 & Μομφεράτου, Γκύζη), στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης παρέθεσε γεύμα σε δημοσιογράφους στο Μοναστηράκι, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή. Εκτίμησε ότι ουδείς θέλει και ουδείς βλέπει εκλογές. «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπει στον πειρασμό για μια πολιτική εκτροπή», είπε, προσθέτοντας ότι προβάλλει το δίλημμα των εκλογών, γιατί φοβήθηκε τους βουλευτές του.

Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος δεν θα στηρίξει μια διευρυμένη κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Θησείο και τα Πετράλωνα μαζί με στελέχη και υποψηφίους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει την Κυριακή στην Ανω Κυψέλη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου