ΕΛΛΑΔΑ

Ανακατατάξεις στη Βουλή από το «μεταγραφικό παζάρι» του Γενάρη

ανακατατάξεις-στη-βουλή-από-το-μεταγ-149751

Την δόξα από τους ποδοσφαιριστές που την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αλλάζουν ομάδες, κλέβουν όπως φαίνεται οι βουλευτές.

Ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες του χρόνου δύο πολιτικοί έχουν αλλάξει «γήπεδο», ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι συνάδελφοι τους να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Την αρχή έκανε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων που στο παρελθόν έπινε νερό στο όνομα του Βασίλη Λεβέντη, έδωσε την χαριστική βολή στον πρώην πολιτικό της μέντορα το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου όταν ψήφισε «ναι» στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο έπεφτε αυλαία στην τρίτη αξιολόγηση.

Είχε προηγηθεί πριν από μήνες η ανεξαρτητοποίηση της από το κόμμα, για λόγους που δεν είχαν κανένα υπόβαθρο πολιτικής ή ιδεολογικής διαφωνίας, αλλά το πώς θα μοιραστούν τα κομματικά οφίτσια.

Το γυαλί ράγισε όταν διαπίστωσε ότι ο Βασίλης Λεβέντης πριμοδοτούσε τον υιό του Μάριο Γεωργιάδη ή κατά κάποιες πληροφορίες την υπόσκαπτε στην εκλογική της περιφέρεια.

Στην αρχή η κυρία Μεγαλοοικονόμου κατέρρευσε. Έφτασε μέχρι το νοσοκομείο καταρρακωμένη από την προδοσία.

Στην συνέχεια ωστόσο επέστρεψε δριμύτερη και λαμπερή, μακιγιαρισμένη πάντα αλλά και ντυμένη στην «τρίχα».

Και ως γνήσια ταυρίνα όπως λέει η ίδια πλήρωσε τον Βασίλη Λεβέντη με το ίδιο νόμισμα. Έκλεισε το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα και εκείνος ήπιε μαζί της καφέ στο Μαξίμου αφού η ανάγκη να ενισχύσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε περιθώρια για επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις.

Η ίδια πάντως προσπαθώντας να δείξει ότι διατηρεί ακόμα την αυτονομία της δήλωσε ότι ως συνεργαζόμενη θα εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα να σκέπτεται να μελετά και αν είναι κάτι σωστό να το ψηφίζει.

Η περίπτωση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου δεν ήταν όμως η μόνη μεταγραφή της περασμένης εβδομάδας.

Τα βήματα της πρώην βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων ακολούθησε και ο Γιώργος Καρράς.

Και εκείνος πέρασε το κατώφλι της Βουλής με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Βουλευτής μεθοδικός και επιμελής στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα έδειξε ότι τον ενδιέφερε το εγχείρημα συγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου.

Στελέχη και βουλευτές της ΔΗΣΥ διέρρεαν εδώ και πολλούς μήνες ότι ο κ. Καρράς είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Βασίλη Κεγκέρογλου και επιβεβαίωναν ότι ήταν θέμα χρόνου να ενταχθεί, διατηρώντας μια κάποια αυτονομία, στην ΚΟ της παράταξης.

Ο κ. Καρράς μετείχε στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο.

Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι προσχωρεί ως συνεργαζόμενος στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κύκλος των μεταγραφών έκλεισε (προς ώρας) με τους δύο προαναφερόμενους βουλευτές. Η απουσία ωστόσο δύο ακόμα βουλευτών από την ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας έδωσε αφορμή για νέα σενάρια μετακίνησης.

Πρόκειται για τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιο Μεγαλομύστακα (Ένωση Κεντρώων) και τον Σπύρο Δανέλλη (Ποτάμι).

Και οι δύο διέψευσαν τα σενάρια αυτά. Ο πρώτος δήλωσε ότι απουσίασε από την ψηφοφορία επειδή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το Κοινοβούλιο λόγω των κινητοποιήσεων.

Η απουσία του κ. Δανέλλη ήταν προσωπική επιλογή και έγινε διότι δεν θέλησε να ακολουθήσει την κομματική γραμμή ΔΗΣΥ – Ποτάμι για τις απεργίες.

Το «παρών» των δύο κομμάτων στο σχετικό άρθρο που προέβλεπε την αυστηροποίηση των διαδικασιών για τις απεργιακές κινητοποιήσεις προήλθε έπειτα από εσωκομματικές διαπραγματεύσεις καθώς η ΔΗΣΥ είχε εξαρχής αρνητική στάση, ενώ το Ποτάμι ήταν θετικό.

Ο Σπύρος Δανέλλης δεν θέλησε, όπως φάνηκε, να μεταβάλλει στάση και για αυτό προτίμησε τελικά να μην παραστεί στην ψηφοφορία.

Αν και διέψευσε ότι με τη στάση του αυτή φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πιο συγκαταβατικός απέναντι στην κυβέρνηση και πιο ανοικτός σε ευρύτερες συνεργασίες με την κυβερνητική παράταξη.

Έτσι σε αντίθεση με την σκληρή στάση της Φώφης Γεννηματά που έχει καταστήσει σαφές ότι «η νέα εποχή για τη χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανότητα της κυβέρνησης να επιστρέψει σε θέσεις που θα βοηθούσαν τη χώρα να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα δεν πρέπει να αγνοηθεί. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ο μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης να είναι η πτώση της κυβέρνησης.

Οι δύο προαναφερόμενοι βέβαια δεν έχουν δώσει λαβή για περαιτέρω σχόλια, ενώ και στους διαδρόμους της Βουλής ουδέποτε έχουν ακουστεί πληροφορίες για κινήσεις προσέγγισης τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα υπάρχουν συνάδελφοι τους, οι οποίοι εμφανίζονται κατά πληροφορίες να «αλληθωρίζουν» προς άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες

Πρόκειται για βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των επτά ανεξάρτητων.

Αναλυτικότερα:

Η Κατερίνα Μάρκου (πρώην Ποτάμι) εμφανίζεται εδώ και καιρό να βρίσκεται κοντά στην μεταγραφή της στην ΝΔ.

Η παρουσία της πριν από μερικούς μήνες σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενίσχυσε τα σενάρια αυτά. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μάρκου εκλέγεται στην Β Θεσσαλονίκης σε μια περιφέρεια που η ΝΔ δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Δύσκολη είναι η πρόβλεψη για το πολιτικό μέλλον του Χάρη Θεοχάρη. Το όνομα του πρώην βουλευτή του Ποταμιού έχει ακουστεί στο παρελθόν ότι βρίσκεται κοντά τόσο στην ΝΔ όσο και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η αλήθεια είναι ότι το προφίλ ταιριάζει και με τα δύο κόμματα.

Η Κατερίνα Παπακώστα διαγράφηκε πρόσφατα από την ΝΔ λόγω των συνεχών φάλτσων από την κεντρική γραμμή της ΝΔ.

Πολλοί είναι όμως εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην «γαλάζια» παράταξη πριν από τις επόμενες εκλογές.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου