ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

ξεκινά-το-εξοικονομώ-κατ-οίκον-485498

Με σύμμαχο πέντε τράπεζες ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το γνωστό πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης με την αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτησης διπλών τζαμιών και αλλαγή καυστήρα.

Οι τράπεζες που θα δανείσουν τους ενδιαφερόμενους είναι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι Πειραιώς, Εθνική, Εurobank, Αlpha και Εμπορική.

Τα επιτόκια που προσέφεραν κυμαίνονται από 7,4% ως 8%, με υψηλότερο της Εμπορικής.

Το τελικό επιτόκιο με το οποίο θα δανειστούν οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μετά την κρατική επιδότηση, είναι 4,95% όπως είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης.

Στην επόμενη τελική φάση, που θα γίνει σε περίπου πέντε με δέκα ημέρες, θα υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Α.Παπαρσένος θα πρέπει να λάβει την έγκριση της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, ώστε να υπογράψει τις συμβάσεις με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη, υπερκαλύπτοντας δύο φορές το απαιτούμενο ποσό των 400 εκατ. ευρώ που όριζε ο διαγωνισμός, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα εισφερθούν από το ΕΣΠΑ.

Με τη συμφωνία αυτή, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δηλώνουν ατομικό εισόδημα ως 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000 θα έχουν μηδενικό επιτόκιο.

Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω και οικογενειακό από 25.000 ευρώ και πάνω δικαιούνται επιδότηση 15% και θα μπουν στο πρόγραμμα δανεισμού με επιτόκιο 4,95%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από τις τράπεζες για παρόμοιες εργασίες σε σπίτια, χορηγούνται σήμερα με επιτόκιο 8,5%.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου