ΕΛΛΑΔΑ

Οι στόχοι ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας

οι-στόχοι-πασοκ-και-νέας-δημοκρατίας-485561

Στον πρώτο γύρο και στις επιδόσεις των υποψηφίων του στις περιφέρειες ποντάρει το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να δείξει ότι, παρά την εφαρμογή του Μνημονίου, εξακολουθεί να παραμένει πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παραδόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία εβδομάδα, οι υποψήφιοι του κόμματος φέρονται ενισχυμένοι, ακόμα και σε περιφέρειες που θεωρούνταν «χαμένες από χέρι», ενώ βελτιωμένη φέρεται να είναι η εικόνα του Γ. Σγουρού στην Αττική.

Οι υπολογισμοί της Ιπποκράτους δείχνουν ότι «σχεδόν σίγουρες» θεωρούνται οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Σημαντικές ελπίδες φέρονται να έχουν οι υποψήφιοι σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Πηγή του ΠΑΣΟΚ εξηγούσε ότι το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση θα αθροίσει τις ψήφους των 13 περιφερειαρχών που στηρίζει το κυβερνών κόμμα µε τις αντίστοιχες ψήφους των υποψηφίων του κόµµατος της ΝΔ.

Σε περίπτωση που η διαφορά µεταξύ των δύο µεγάλων κοµµάτων είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ (και αυτό θεωρητικά µεταφράζεται σε απόσταση άνω των 4 ποσοστιαίων µονάδων), τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιηµένη αφού, όπως θα εξηγήσει, παρά τις επίπονες θυσίες ο ελληνικός λαός «εξακολουθεί να τη στηρίζει» και να της δίνει «ψήφο ευθύνης για να συνεχίσει την προσπάθειά της για τη σωτηρία της χώρας».

Στη Νέα Δημοκρατία, στόχος είναι η νίκη σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες και η είσοδος του Βασίλη Κικίλια στον δεύτερο γύρο στην Αττική.

Αττική και Πελοπόννησος αποτελούν δύο µεγάλα στοιχήµατα όχι µόνο για τη Ρηγίλλης αλλά και για τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς οι υποψηφιότητες των Β. Κικίλια και Δ. Δράκου αποτελούν προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ.

Ο γαλάζιος «πήχυς», ωστόσο, σε Αττική και Πελοπόννησο δεν είναι ίδιος. Στην Αττική η Ρηγίλλης δεν ελπίζει βάσιµα σε ένα νικηφόρο αποτέλεσµα απέναντι στον Γ. Σγουρό ή τον Γ. Δημαρά, αλλά προσδοκά ότι ο κ. Κικίλιας θα καταγράψει ένα ποσοστό που θα δείχνει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαµψης.

Η Αττική στην οποία αναµένεται να ψηφίσει το 35% του εκλογικού σώµατος θα καθορίσει εν πολλοίς και το πανελλαδικό ποσοστό της ΝΔ.

Στην Πελοπόννησο, στόχος της ΝΔ είναι µόνον η νίκη, καθώς η συγκεκριµένη περιφέρεια θεωρείται κρίσιµη όχι µόνο γιατί αποτελούσε προνοµιακό πεδίο για την αξιωµατική αντιπολίτευση, αλλά και για συµβολικούς λόγους, αφού από αυτήν κατάγεται η νέα ηγετική πυραµίδα του κόµµατος.

Στη Ρηγίλλης, τέλος, προεξοφλούν επικράτηση σε Κεντρική (Π.Ψωµιάδης) και Δυτική Μακεδονία (Γ. Δακής) και η µάχη, όπως λένε κεντρικά στελέχη, δίνεται για να «κλειδώσει» η γαλάζια νίκη ακόµη και από τον α΄ γύρο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου