ΕΛΛΑΔΑ

Η χρεοκοπία της χώρας θα ήταν χρεοκοπία των ονείρων σας

η-χρεοκοπία-της-χώρας-θα-ήταν-χρεοκοπί-485907

Η χρεοκοπία της χώρας θα ήταν και χρεοκοπία των δικών σας ονείρων, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στους νέους που συνομίλησαν μαζί του μέσω Διαδικτύου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, στην εργασία, στην οικογένεια και στην καθημερινότητά τους.

«Μην παραιτηθείτε. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή είναι η ευκαιρία, μέσα από τις δυσκολίες και την κρίση που υπάρχει, ακριβώς επειδή αυτές υπάρχουν, να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και να τα αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη σύντομη εισήγησή του, προτού απαντήσει στις ερωτήσεις που είχαν σταλεί μέσω twitter και facebook, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρα από τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα για τους νέους σε διάφορους τομείς, αυτό που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο ήταν να αποφύγει η χώρας μας τη χρεοκοπία.

Όπως είπε: «Έπρεπε να πάρουμε δύσκολα μέτρα και αποφάσεις, οι οποίες όμως θα ωφελήσουν τις νεότερες γενιές, δίνοντας μια προοπτική […] Η χρεοκοπία της χώρας θα ήταν και χρεοκοπία των δικών σας ονείρων και οραμάτων».

Ανεργία

Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας εντόπισε ο πρωθυπουργός ως μια παράμετρο της ανεργίας στη χώρα μας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανεργία. Ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να πάμε σε παραγωγή προϊόντων με αξία, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ότι αυτό πρέπει να γίνει με αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για την απασχόληση, δίνοντας βάση στην αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα για την εργασία. Ο πρωθυπουργός εντόπισε ότι υπάρχει ένα κίνημα νέων που θέλουν να πάρουν επιχειρηματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν ο δημιουργός του facebook θα τα είχε καταφέρει στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι από τη μια είναι αλήθεια ότι η δημιουργικότητα δεν έχει στηριχτεί στη χώρα και, από την άλλη, ότι διαθέτουμε σπάνιο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Παιδεία

Στην ανάγκη της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από το σχολείο που θα δώσει τεράστιες δυνατότητες στη νέα γενιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Χρειάζονται αλλαγές στην παιδεία και ίσως στην Ελλάδα αυτές να είναι πιο συχνές γιατί έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα», είπε ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας ότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας έχει τεράστια δύναμη να κάνει αλλαγές με μια μικρή απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης μέσω της τεχνολογίας, μιλώντας ιδιαίτερα για τη «Διαύγεια», το «opengov» και το ηλεκτρονικό ΚΕΠ.

Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους

Η ίδια κοπέλα ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα προβεί σε πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και σε φορολόγηση της Εκκλησίας και εκείνος τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με την Εκκλησία για το θέμα.

Τόνισε δε ότι δεν είναι κάτι που θα επιβληθεί διά της βίας και ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. «Θεωρώ ότι ο ρόλος της θα είναι πολύ σωστότερος όταν θα έχει αυτονομία και ότι η επαφή της με την κοινωνία θα είναι ακόμα καλύτερη», συμπλήρωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι ήδη έχει περάσει με νόμο και η φορολόγηση της Εκκλησίας και η αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προσθέτοντας ότι είναι θέμα συνεργασίας που και ο ίδιος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει θέσει.

Φορολογική δικαιοσύνη

«Έχουν μπει κανόνες και υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην επικρατεί το μέσο του ισχυρού», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση και τόνισε ότι αν δεν εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα δικαίου δεν θα υπάρξει κοινωνική συνοχή.

Κεντρική ιδέα της απάντησης του πρωθυπουργού ήταν ότι και το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, αλλά και οι πολίτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου