ΕΛΛΑΔΑ

«Κόκκινος συναγερμός» από νέο ύποπτο πακέτο

κόκκινος-συναγερμός-από-νέο-ύποπτο-486073

Ενα ακόμη παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο εντοπίστηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών στον Νέο Κόσμο. Το δέμα είχε αποστολέα την Αρχιεπισκοπή και παραλήπτη την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, η οποία το θεώρησε ύποπτο και το επέστρεψε στην εταιρεία που βρίσκεται στην οδό Καλλιρρόης.

Ο φάκελος περιείχε τα άπαντα του Σουρή, βιβλίο το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το θέμα είχε ταχυδρομηθεί την 1η Νοεμβρίου από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαϊδάρι.

Κλιμάκιο πυροτεχνουργών μετέβη στην εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη του πακέτου.

Επίσης, εταιρεία ταχυμεταφορών στο Μαρκόπουλο ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική για τουλάχιστον τέσσερα ύποπτα πακέτα. Πυροτεχνουργοί έσπευσαν και εκεί για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για πακέτα-βόμβες.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η έρευνα στην εταιρεία στο Μαρκόπουλο, όπου δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα με άλλα πακέτα.

Η πορεία του δέματος

Επί τέσσερις ημέρες κυκλοφορούσε στην Αθήνα το συγκεκριμένο δέμα. Τη Δευτέρα έφτασε στο Χαϊδάρι και η επιχείρηση το έστειλε στη γαλλική πρεσβεία την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να το παραλάβουν και ο υπάλληλος το επέστρεψε στην επιχείρηση.

Την Τρίτη, το πακέτο έφυγε και πάλι από τα γραφεία με προορισμό την πρεσβεία, η οποία αρνήθηκε εκ νέου να το παραλάβει. Μετά από διαδρομή αρκετών ωρών επέστρεψε στα γραφεία της Καλλιρρόης, όπου την Πέμπτη εκλήθησαν οι πυροτεχνουργοί για την εξουδετέρωσή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι το πακέτο από το Χαϊδάρι μεταφέρθηκε στα γραφεία της εταιρείας στην Καλλιρρόης και χθες, Τετάρτη, παραδόθηκε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου ενημερώθηκε η αστυνομία.

Συναγερμός σε διαφορετικά σημεία

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε και στη Βουλή, όταν εντοπίστηκε δέμα με παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής χωρίς να αναγράφεται αποστολέας.

Το πακέτο θεωρήθηκε ύποπτο και πέρασε δύο φορές από ειδικό μηχάνημα χωρίς να εντοπιστούν εκρηκτικά. Στη συνέχεια το δέμα ανοίχτηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε βιβλία.

Η Αντιτρομοκρατική εξακολουθεί να αναζητεί κι άλλα δέματα-βόμβες με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη χειρόγραφη λίστα που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους δυο νεαρούς, οι οποίο συνελήφθησαν αφού παρέδωσαν ένα παγιδευμένο φάκελο σε εταιρεία ταχυμεταφορών.

Λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι πυροτεχνουργοί μετέβησαν στην είσοδο τράπεζας στο Σύνταγμα, όπου υπήρξαν πληροφορίες για την ύπαρξη ύποπτου δέματος. Τελικά, ήταν ένα απλό δέμα…

Το απόγευμα, πάντως, κλιμάκια έσπευσαν στις πρεσβείες της Αρμενίας (Χαλάνδρι) και Τσεχίας (Ψυχικό), καθώς υπήρξαν πληροφορίες για ύποπτα πακέτα, τα οποία επίσης αποδείχθηκαν «αθώα».

 

Προφυλακιστέοι οι δύο νεαροί

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την τυπική απολογία που έδωσαν στην δεύτερη ειδική ανακρίτρια οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων σε πρεσβείες.

Ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού και ο 24χρονος Γεράσιμος Τσάκαλος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το πρωί στην Ευελπίδων, αρνήθηκαν να απολογηθούν δηλώνοντας στην ανακρίτρια ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Τα κακουργήματα αφορούν τα αδικήματα των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή και της έκρηξης από κοινού και κατά συρροή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους κατηγορούμενους αποδίδονται τέσσερα παγιδευμένα πακέτα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου