ΕΛΛΑΔΑ

Καμία αναδιαπραγμάτευση του χρέους

καμία-αναδιαπραγμάτευση-του-χρέους-486452

Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι: «είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό. Πιστεύουμε επίσης, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, ότι δεν θα ξεφύγουμε από την πορεία μας» και επανέλαβε την θέση ότι από το 2012, η Ελλάδα θα έχει πολύ χαμηλό πρωτογενές χρέος και προσβλέπει σε ανάπτυξη για το 2012».

Αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ότι «θα έχουμε μια πολύ βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μας».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα κατά 5,5% και βρίσκεται σε σταθερή πορεία και εξήρε την εντυπωσιακή ωριμότητα του ελληνικού λαού για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις επώδυνες, όπως αναγνώρισε, αλλαγές.

Ερωτηθείς σχετικά με το χάσμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες εξ αιτίας του κύματος απεργιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, δεν απέκλεισε την ύπαρξη ανισορροπιών και το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα συνοχής.

«Ελπίζω, ωστόσο, ότι θα έχουμε την επιμονή και την ικανότητα να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο προσωρινός μηχανισμός βοήθειας που έγινε για την Ελλάδα αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και θα συμπεριληφθεί και στα κείμενα των Συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.

Ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την επιβολή κυρώσεων, ειδικότερα για την στέρηση ψήφου των χωρών μελών της ΕΕ, χωρίς να αποκλείει αυτές να έχουν τον χαρακτήρα αυστηρού οικονομικού προστίμου.

«Βεβαίως, μπορεί να προκύψουν συνθήκες, όπου μια χώρα θα βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση, όχι επειδή δεν έδειξε επιμέλεια, αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας, λόγω κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ή λόγω τοξικών ομολόγων, ή για οποιοδήποτε τέτοιο λόγο. Προφανώς, αυτό θα ληφθεί υπ’ όψιν στην απόφαση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ελπίζουμε, όμως, ότι δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό, που θα εμποδίζει τις κρίσεις δημοσίου χρέους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στον ΟΑΕΕ

«Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στη διάρκεια των 80 ετών λειτουργίας του.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία». Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».

Έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.

«Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη χώρα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες κινήσεις και έχουμε τη βούληση», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι αν παλαιότερα είχε επιδειχθεί το ανάλογο θάρρος για αλλαγές, «σήμερα δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο».

Σε ό,τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση ο πρωθυπουργός, πέραν της διάστασης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, έθεσε και το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύει για την υγεία του πληθυσμού η υπερκατανάλωση φαρμάκων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή και επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"», προσθέτοντας ότι αν λένε «όχι» σε ένα τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια «δεν ξέρω πότε θα πουν "ναι"».

Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος σύμφωνα με τα οποία το 90% των γιατρών και των φαρμακοποιών έχουν ενταχθεί στο σύστημα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «μια μικρή μειοψηφία είναι εκείνη που αντιστέκεται».

Κάλεσε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη είσοδο στο σύστημα και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε «να εξοικονομήσουμε πόρους που θα μπορούν να αποδοθούν στον λαό».

Η κ. Κατσέλη

Ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες, όπως είπε, είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είπε ότι με το νέο σύστημα καταργούνται οι ουρές για σφράγισμα βιβλιαρίων ή για θεώρηση συνταγών, ενώ αναφερόμενος στη σπατάλη του ΟΑΕΕ για φάρμακα είπε ότι αυτή ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τα δώρα των συνταξιούχων. Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 750 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 αναμένεται εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον.

«Συγκρουόμαστε με συμφέροντα και πρακτικές ετών που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης.

Η γγ του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα περίπου 3.800 γιατροί από τους 4.200 [συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ] και περίπου 8.900 φαρμακεία από τα 11.500.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου