ΕΛΛΑΔΑ

Το ακροδεξιό «παραμάγαζο» της Χρ.Αυγής και οι «αρχηγοί» του

το-ακροδεξιό-παραμάγαζο-της-χρ-αυγή-162808

Τη «σύνδεση» των πέντε νεαρών ακροδεξιών, στελεχών του μορφώματος ΑΠΕΛΛΑ, με… διαγραμμένο πρωτοκλασάτο μέλος της Χρυσής Αυγής, αναζητούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε υψηλή καθοδήγηση στην στοχοποίηση αναρχικών στεκιών, καταλήψεων, οικιών και καταστημάτων μεταναστών ή λειτούργησαν αυτόνομα.

Στο μεταξύ, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις της ακροδεξιάς «ομάδας» επιθέσεων, που προς το παρόν κατηγορείται μόνο για την εμπρηστική επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Φαβέλα» στις 29 Αυγούστου 2017 στον Πειραιά.

Φερόμενος «ομαδάρχης» της συγκεκριμένης επίθεσης και άλλων που ερευνώνται, είναι ο 26χρονος, που έχει σπουδάσει «σκηνοθεσία» και… στρατολόγησε τους δύο 19χρονους, τον 21χρονο, όπως επίσης και τον ανήλικο.

Ο Α.Τ., σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την 1η Αυγούστου 2014 είχε συμμετάσχει σε επίθεση ακροδεξιών εναντίον αντιεξουσιαστών της κατάληψης «Κούβελου» στο Μαρούσι, ενώ στις 19 Μαΐου 2015 είχε επιτεθεί με γροθιές εναντίον μέλους της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, κατά τη διάρκεια πορείας προκειμένου να αποσπάσει ως «λάφυρο» την σημαία που κρατούσε για να δεχθεί ομαδική επίθεση και να τραπεί σε φυγή. Επίσης, στις 9 Απριλίου 2016 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ακροδεξιών στον Πειραιά είχε επιτεθεί εναντίον αστυνομικών και εναντίον δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού με σίδερο, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχει γιατί θα υπήρχαν δυσάρεστες συνέπειες.

Τον Μάιο του 2014, πριν ακολουθήσει διαφορετικό, αλλά το ίδιο ακροδεξιό μονοπάτι, ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους συμβούλους της «Ελληνικής Αυγής για τον Πειραιά» στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον μετέπειτα βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νικόλαο Κούζηλο.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι του ίδιου στην οδό Ραιδεστού στον Πειραιά αλλά και των άλλων τεσσάρων, βρέθηκαν σύμβολα της χούντας, αυτοκόλλητες σβάστικες, ναζιστικά σύμβολα, φεϊγβολάν της Χρυσής Αυγής και της ΑΠΕΛΛΑ, οπλισμός μάχης στον δρόμο και έτοιμοι εμπρηστικοί μηχανισμοί. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του ανακριτή του Πλημμελειοδικείου Πειραιά, για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της νομοθεσίας για τις εκρηκτικές ύλες. Ο ανήλικος που συνελήφθη αργότερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, σε ένα από τα σπίτια στα οποία έγιναν έρευνες, κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τα όπλα και τα εκρηκτικά.

Οι πέντε συλληφθέντες, τοποθετούνται από τους αστυνομικούς, στην ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», τους Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές, όπως αυτοπροσδιορίζονται, η οποία δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2015, με τα μέλη της να κατονομάζουν ως «πνευματικό καθοδηγητή», παλιό Χρυσαυγίτη, που ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η κατασκευή του ενός φιαλιδίου βουτανίου με τις πέτρες, οδηγεί τους αστυνομικούς στην εκτίμηση, ότι οι συλληφθέντες δεν αποκλείεται να ετοίμαζαν και άλλη εμπρηστική επίθεση. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μετά την «διάσπαση» της Χρυσής Αυγής το 2012, τα «παραδοσιακά» τάγματα εφόδου μετατράπηκαν σε ανεξέλεγκτες «ομάδες», οι οποίες από το 2015 και μετά έχουν προβεί σε σωρεία επιθέσεων σε αντιεξουσιαστικά στέκια, καταλήψεις, καταστήματα και οικίες μεταναστών.

Στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στην οδό Ναυάρχου Βούτση στον Πειραιά, οι δράστες είχαν τοποθετήσει και πυροδοτήσει στην είσοδο του κτιρίου δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδες. Από την ανάφλεξη των μηχανισμών είχαν προκληθεί περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές στην είσοδο του χώρου. Το ίδιο στέκι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε γίνει και το Μάρτιο του 2017 στόχος επίθεσης από τη φασιστική ομάδα «Ανένταχτοι Μαίανδροι» Εθνικιστές». Μέλη της είχαν γράψει συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου και είχαν αναρτήσει σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου