ΕΛΛΑΔΑ

Τον ναρκέμπορο που έβαλε στην Ελλάδα 380 κιλά κοκαΐνη ψάχνουν στο εξωτερικό

τον-ναρκέμπορο-που-έβαλε-στην-ελλάδα-380-162830

Στο εξωτερικό αναζητούν τα ίχνη του «φαντομά» «Ιβάν», του ναρκέμπορα που συνδέεται με το κύκλωμα της Βάρκιζας, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς παραμένει «αόρατος» και δεν εντοπίστηκε ποτέ στην Ελλάδα παρά τις ενδελεχείς έρευνες, μετά τη σύλληψη του «Μάρτιν», στις 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης πρόκειται να βοηθήσουν τις αρχές του εξωτερικού, με τις έρευνες να στρέφονται στη Σερβία αλλά και σε άλλες χώρες όπου πιθανότατα να έχει αναζητήσει κάποιο κρησφύγετο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ελληνικές αρχές στην ουσία δεν είχαν καταφέρει ποτέ να εντοπίσουν τον «αόρατο» και όσες πληροφορίες είχαν για το πρόσωπό του προέρχονταν από τα στοιχεία για την ενοικίαση του διαμερίσματος όπου διέμενε ο «Μάρτιν» αλλά και από περιγραφές «τρίτων» που τον είχαν συναντήσει.

Άλλωστε, η κοκαΐνη που εντοπίστηκε στο υπερπολυτελές διαμέρισμα προορίζονταν για τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Εκεί αναμένεται να εστιαστούν και οι έρευνες, με τις ελληνικές αρχές να είναι σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές του εξωτερικού. Ο «Ιβάν» θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» του σερβικού κυκλώματος, ο οποίος είχε μεταφέρει πάνω από 380 κιλά κοκαΐνης στην Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα, μέσω ειδικής κρύπτης που διέθετε το όχημα που εντοπίστηκε στη Βάρκιζα. Πάντως, άγνωστος παραμένει και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να μεταφέρει τα ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική στη χώρα μας, γεγονός που δεν είναι εύκολο να διερευνηθεί.

Το χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως ο «Ιβάν» φέρεται να συνομιλούσε μέσω ειδικού κρυπτογραφημένου λογισμικού με άλλους 10 μεγαλέμπορους από διάφορα κράτη της Ευρώπης. Ο τρόπος επικοινωνίας γίνονταν αποκλειστικά μέσω mail και στο διαδίκτυο, με συγκεκριμένα κινητά που μπορούσαν να υποστηρίξουν το λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο οι ναρκέμποροι κατάφεραν να συνομιλούν με «ασφάλεια» για να κλείνουν συμφωνίες χωρίς καν να έχουν συναντηθεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι αστυνομικοί, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών στα μέσα του Νοεμβρίου, κατάφεραν να εντοπίσουν έναν άνδρα Σερβικής καταγωγής, για τον οποίο γνώριζαν πως πρόκειται για μεγαλέμπορο ναρκωτικών στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες που είχαν, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες της υπόθεσης, είναι ότι έφερε το όνομα «Μάρτιν» ο οποίος διέμενε στο διαμέρισμα το τελευταίο διάστημα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της 2ης Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε μία μέρα μετά, με τους αστυνομικούς να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή το διαμέρισμα, εντοπίζοντας 31 χειρόγραφες σημειώσεις με λεπτομέρειες σχετικά με τη διακίνηση των τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να πιάσουν στον… ύπνο τον αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη και δεν πρόλαβε να αντιδράσει, ούτε να διαφύγει της σύλληψης. Εκτός από την τεράστια ποσότητα της κοκαΐνης που είχε τοποθετήσει σε ειδική αυτοσχέδια θήκη στο εσωτερικό του διαμερίσματός του, εντοπίστηκαν επίσης και 12.000 ευρώ, τα οποία είχε στην κατοχή του ο συλληφθείς. Παράλληλα, οι αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» το όχημα το οποίο οδηγούσε εντοπίζοντας την ειδική κρυφή θήκη, μέσω της οποίας κατάφερναν να μεταφέρουν τα ναρκωτικά.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου