ΕΛΛΑΔΑ

Εξονυχιστικές έρευνες για τις βόμβες

εξονυχιστικές-έρευνες-για-τις-βόμβες-486777

Στην 2η ειδική ανακρίτρια οδηγούνται σήμερα οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες. Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Ο 22χρονος που συνελήφθη για την υπόθεση των δεμάτων-βόμβες οδηγήθηκε χθες η ενώπιον του εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα σύλληψης, και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η απολογία -όπου καταγράφηκε ότι ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία- θα αποσταλεί από τους εφέτες στην αρμόδια εισαγγελέα εφετών Ξ. Δημητρίου για να υποβάλει συμπληρωματική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών.

Ήδη έχει προηγηθεί η πρόταση της κας Δημητρίου με την οποία ζητά την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 12 από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για συμμετοχή στους «Πυρήνες» και την απαλλαγή των υπολοίπων πέντε για τους οποίους κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

Μετά την εισαγγελική πρόταση και για τον 22χρονο, το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται πολύ σύντομα να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ώστε να κινηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες για προσδιορισμό της εκδίκασης, καθώς το 18μηνο προφυλάκισης για κάποιους κατηγορουμένους λήγει τον προσεχή Μάρτιο.

Στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ως βασικούς υπόπτους για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων πέντε καταζητούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που εκτιμάται ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν μαζί με τους δύο συλληφθέντες το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων.

Στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα άτομα αυτά, αλλά και να εντοπιστεί η γιάφκα της οργάνωσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαρτυρίες για τα άτομα που παρέδωσαν τους παγιδευμένους φακέλους με παραλήπτες την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρουν ότι αυτά προσομοιάζουν με δύο εκ των πέντε παραπάνω καταζητούμενων.

«Καμία σχέση με διεθνή τρομοκρατία»

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, αλλά και δημοσιεύματα στο εξωτερικό, αποσυνδέουν τα γεγονότα με τα ύποπτα πακέτα από τη διεθνή τρομοκρατία. «Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επίσης, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπόθεση με τα παγιδευμένα δέματα στη χώρα μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε στα πακέτα που απευθύνθηκαν στη Άνγκελα Μέρκελ και στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει σύνδεση με την υπόθεση αποστολής παγιδευμένων πακέτων από την Υεμένη και ότι το πρόβλημα που προέκυψε στην Αθήνα αποτελεί μέρος της «εσωτερικής τρομοκρατίας».

Σε σχετικό σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται απλώς καταγραφή των γεγονότων και ενθαρρύνονται οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας «να λειτουργούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με γνώμονα την κοινή λογική και εάν ανακαλύψουν ή είναι αποδέκτες ύποπτων πακέτων, να μην επιχειρήσουν να τα ανοίξουν, αλλά να καλέσουν τον αριθμό για τα επείγοντα περιστατικά της αστυνομίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Όπως επισημαίνει και η ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερόμενων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες.

Το τελευταίο παγιδευμένο πακέτο που εντοπίστηκε ήταν αυτό που προοριζόταν για τον Ιταλό πρωθυπουργό. Το αεροσκάφος εταιρείας ταχυμεταφορών που το μετέφερε έκανε το βράδυ της Τρίτης αναγκαστική προσγείωση στην Μπολόνια, έπειτα από ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι πράγματι μετέφερε παγιδευμένο δέμα. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών η τεχνογνωσία της κατασκευής του πιθανότατα να δόθηκε από Ιταλούς αντιεξουσιαστές.

Σημειώνεται ότι μετά από εισήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα ανασταλεί η μεταφορά αλληλογραφίας και δεμάτων στο εξωτερικό για 48 ώρες προκειμένου να γίνει επανέλεγχός τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου