ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό από σήμερα η χώρα για το πολυνομοσχέδιο

σε-απεργιακό-κλοιό-από-σήμερα-η-χώρα-γι-165885

Ανοιξε τον «ασκό» η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων και αναμένεται να υπερψηφιστεί τη Δευτέρα

Από σήμερα λοιπόν ξεκινούν οι κινητοποιήσεις σωματείων και συνδικάτων ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα.

Εκ των βασικών σημείων που προκαλεί αντιδράσεις η ρύθμιση για τον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Όπως προβλέπεται, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πράγμα που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων ισούται με επί της ουσίας απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας αντιδρούν με 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή, ακινητοποιημένοι θα είναι όλο το 24ωρο οι συρμοί του μετρό (γραμμή 2&3) και του τραμ, ενώ για τρεις ώρες, από τις 12.00 έως τις 15.00, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ).

Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, αλλά και στον ηλεκτρικό, αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Επίσης, 24ωρη απεργία αποφάσισαν για την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συρμοί του μετρό θα είναι και πάλι ακινητοποιημένοι την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αφού το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, θα προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία.

Σημειώνεται, πως κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Δεμένα τα πλοία

Την συμμετοχή της στην 24 απεργία ανακοίνωσε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι ώρες της απεργίας ορίζονται από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου»

Νοσοκομειακοί γιατροί

Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ αναφέρεται ότι: «Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/01/18 για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία».

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1.

Aγρότες

Κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του νομού Λάρισας την Παρασκευή στα Φάρσαλα, ενώ κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες της Νίκαιας με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της καλεί επίσης τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις το επόμενο διάστημα, να συζητήσουν τα βήματα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Οικοδόμοι

Το συνδικάτο των οικοδόμων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί τον αγώνα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν το σπίτι τους από τα νύχια των τραπεζιτών και της εφορίας. Τώρα, φέρνει νομοσχέδιο για διευκόλυνση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική διαδικασία, ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών, που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ακόμα πιο άγρια φορολογία.

Χαρακτηρίζει δε «κερασάκι στην αντεργατική θύελλα το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία».

Σε ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στην νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία όπως τονίζουν «η κυβέρνηση βάζει τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων».

«Η κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της Τρόικα, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της, «ρυθμίζει» το ωράριο λειτουργίας, απορυθμίζοντας το, θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι φαρμακοποιοί και συνεχίζουν :

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι τις επιπτώσεις της δήθεν «απελευθέρωσης προς όφελος του ανταγωνισμού», θα τις υποστούν πάλι, πρώτοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι και βέβαια οι φαρμακοποιοί. Το ίδιο έχει γίνει και με τα ΜΥΣΥΦΑ που οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως ακριβώς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Τη Δευτέρα η επόμενη πράξη

Την κήρυξη στάσης εργασίας επιπλέον εκείνης που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου –ημέρα ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτουμένων για την 3η αξιολόγηση– αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ).

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις, με τις οποίες “καθιερώνεται το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και δρομολογείται σειρά συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων”. Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη στάση εργασίας, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, την ίδια ημέρα, στις 12:30 και στην πορεία προς τη Βουλή

Πτήσεις μετ’ εμποδίων

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν την Δευτέρα και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Έτσι, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς το ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις των ωρών πτήσεων.

Οι εργαζόμενοι, σε ανακοινώσεις καταγγέλλουν πως το «εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας».

Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν.

Αποχή δικαστών

Την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών) τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, από τις 09.00 έως τις 11.00, αποφάσισε το δ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, το νομοσχέδιο «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη».

«Η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα Δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού» αναφέρει.

Συνοπτικά

Παρασκευή

Ακινητοποιούνται μετρό και τρόλεϊ

Απεργούν οι γιατροί

Απεργία από την ΠΝΟ, δεν θα γίνουν δρομολόγια πλοίων

24ωρη απεργία από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του ΠΑΜΕ

Δευτέρα

Στάση εργασίας 12.00 – 15.00 της ΑΔΕΔΥ

Στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Συλαλλητήριο οργανώνει για τις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου