ΕΛΛΑΔΑ

Εσπειραν βόμβες σε όλη την Ευρώπη!

εσπειραν-βόμβες-σε-όλη-την-ευρώπη-487174

Σε συναγερμό τέθηκε χθες η Αντιτρομοκατική, με την ανακάλυψη δεμάτων-βόμβες σε διάφορες πρεσβείες στην Αθήνα. Το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων ή της απόπειρας να προωθηθούν δέματα-βόμβες με απλές εταιρίες ταχυμεταφορών, έχει προκαλέσει το διεθνή διασυρμό της χώρας

Μικρής ισχύος εκρήξεις χωρίς να τραυματισθεί κανείς σημειώθηκαν στις πρεσβείες Ελβετίας και Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες βόμβες εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, σημειώθηκε μικρής ισχύος έκρηξη, όταν ο υπάλληλος της πρεσβείας θεώρησε το δέμα ύποπτο και το πέταξε στον ακάλυπτο.

«Ένα δέμα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πρεσβείας» δήλωσε ο Γκέοργκ Φαράγκο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάφλεξη σε μεταλλικό κουτί σημειώθηκε το μεσημέρι και στην πρεσβεία της Ρωσίας, στην οδό Λύτρα στο Ψυχικό.

Λίγο νωρίτερα, κούριερ που μετέφερε δέμα προς την πρεσβεία της Χιλής, το θεώρησε ύποπτο και ενημέρωσε αρχικά την Ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν διαπιστώθηκε ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο, μεταφέρθηκε στον περίβολο της Βουλής όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Το δέμα είχε αποστολέα την εταιρεία ΛΑΡΚΟ.

Η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνιες δήλωσε ότι το πακέτο προοριζόταν για την ίδια.

Το παγιδευμένο δέμα που έφτασε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας παρέλαβε υπάλληλος της πρεσβείας μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία. Ο υπάλληλος θεώρησε το δέμα ύποπτο, επικοινώνησε με τον αποστολέα, ο οποίος αρνήθηκε ότι το έστειλε.

Στη συνέχεια, οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Επίσης, δέμα που θεωρήθηκε ύποπτο εστάλη από την πρεσβεία της Γερμανίας πίσω στην εταιρεία ταχυμεταφορών.

Αμέσως ο πυροτεχνουργοί έσπευσαν στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, όπου βρίσκεται η εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Καθαρά τα όπλα

Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής, έδειξαν ότι τα όπλα των συλληφθέντων για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε Σαρκοζί και πρεσβείες στην Ελλάδα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο Εφετείο οδηγήθηκε ο ένας από τους δύο νεαρούς που συνελήφθησαν στο Παγκράτι. Ο 22χρονος φοιτητής Χημικού, προσήχθη στο Εφετείο καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Όπως έγινε γνωστό την ώρα της σύλληψής τους οι δύο νεαροί δεν προέβαλαν αντίσταση γιατί τους είχαν κυκλώσει οι αστυνομικοί, ενώ ο ένας τους προειδοποίησε ότι υπήρχε βόμβα.

Όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν πράγματι δυο πακέτα έτοιμα να αποσταλούν, το ένα στο πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Νικόλα Σαρκοζί και ανέγραφε ως αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ενώ το δεύτερο προοριζόταν για την βελγική πρεσβεία στην Αθήνα και ανέγραφε ως αποστολέα την ΑCTΙΟΝ AID, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Η τρίτη βόμβα που βρέθηκε στα γραφεία της ACS στην οδό Σπύρου Μερκούρη με προορισμό την ολλανδική πρεσβεία της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες ανέγραφε ως αποστολέα πανεπιστημιακό καθηγητή. Τέλος δεν έχει διευκρινιστεί ποιόν χρησιμοποιούσαν ως αποστολέα οι δράστες στην βόμβα που εξερράγη στο γραφείο ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, όπου εξερράγη ο πρώτος μηχανισμός. Ακολούθησε ο εντοπισμός τριών ακόμα παγιδευμένων δεμάτων στη Σπ. Μερκούρη και στη Ριζάρη. Τα πακέτα εξουδετερώθηκαν με τρεις συνολικά ελεγχόμενες εκρήξεις.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών, ηλικίας 22 και 24 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης τα οποία περιείχαν, το πρώτο ένα πιστόλι Glock με τρεις γεμιστήρες, το δεύτερο ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες. Επιπλέον ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε περούκα, ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ένας εκ των δύο ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Ο δεύτερος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και δήλωσε "πολιτικός κρατούμενος". Στη ΓΑΔΑ έχουν προσαχθεί και δύο νεαρές γυναίκες, των οποίων ελέγχεται η συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Παραλήπτες των παγιδευμένων δεμάτων που παραδόθηκαν στις εταιρείες ταχυμεταφορών ήταν οι πρεσβείες της Ολλανδίας και του Μεξικού, ενώ οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν ως παραλήπτες, την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, και εξουδετερώθηκαν επίσης με ελεγχόμενη έκρηξη.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου