ΕΛΛΑΔΑ

Με υγραέριο, λάστιχο κήπου και μπαταρίες «ανατινάζει» τα ΑΤΜ η συμμορία

με-υγραέριο-λάστιχο-κήπου-και-μπαταρί-169669

Στα ίχνη των «βομβιστών των ΑΤΜ΄s» βρίσκεται το ειδικό κλιμάκιο της Ασφάλειας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ασχολείται αποκλειστικά με το κυνήγι και τον εντοπισμό της συγκεκριμένης συμμορίας. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο δράσης των βομβιστών που χρησιμοποιούν υγραέριο για να ανατινάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και η υπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία ταυτοποίησης συγκεκριμένων προσώπων. Μάλιστα όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρχών, υπάρχει η βασική συμμορία και μια «θυγατρική», η οποία αναλαμβάνει κυρίως χτυπήματα στην επαρχία.

Η συγκεκριμένη συμμορία, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Αστυνομία καθώς στα χτυπήματα που πραγματοποιεί ουσιαστικά ισοπεδώνει τις προσόψεις των κτηρίων, είτε είναι σούπερ μάρκετ είτε τράπεζες προκειμένου να αρπάξει τις κασετίνες με τα χρήματα. Οι ληστές επιλέγουν ΑΤΜ’s που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και έχουν εύκολους τρόπους διαφυγής, χτυπούν άγριο ξημέρωμα και η μεγαλύτερη «μπάζα» έχει καταγραφεί σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στα Οινόφυτα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου άρπαξαν 137.000 ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα στην περιοχή της Αττικής έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 26 χτυπήματα, ενώ άλλα τόσα έχουν κάνει και στην επαρχία.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν ονομάζεται “Plofkraak” και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012. Οι συμμορίες προσεγγίζουν το μηχάνημα – στόχο και με λάστιχα ποτίσματος συνδέουν φιάλες υγραερίου που έχουν στο αυτοκίνητο. Αφού ανοίξουν το καπάκι από το ΑΤΜ στο σημείο που βγαίνουν τα χρήματα, τοποθετούν το λάστιχο στη σχισμή και ανοίγουν τη στρόφιγγα με το αέριο. Στην άκρη του λάστιχου υπάρχει ένα καλώδιο με γυμνές τις δύο άκρες και ενώνουν τις άλλες δύο άκρες που βρίσκονται στην πλευρά τους με μια μπαταρία ώστε να δημιουργηθεί σπινθήρας και να προκληθεί έκρηξη. Το… «μυστικό» κρύβεται στην ποσότητα αερίου που θα διοχετεύσουν στη σχισμή, καθώς αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη τότε υπάρχει κίνδυνος μαζί με το ΑΤΜ να καταστρέψουν και τη λεία τους.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου