ΕΛΛΑΔΑ

Αρωμα τρομοκρατίας με παγιδευμένα δέματα

αρωμα-τρομοκρατίας-με-παγιδευμένα-δέ-487561

Τα αποτελέσματα από την βαλλιστική έρευνα στα δυο πιστόλια που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες για τη αποστολή δεμάτων -βόμβες στο Παγκράτι αναμένει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και από ποια οργάνωση. Τα αποτελέσματα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως έγινε γνωστό την ώρα της σύλληψής τους οι δύο νεαροί δεν προέβαλαν αντίσταση γιατί τους είχαν κυκλώσει οι αστυνομικοί, ενώ ο ένας τους προειδοποίησε ότι υπήρχε βόμβα.

Όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν πράγματι δυο πακέτα έτοιμα να αποσταλούν, το ένα στο πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Νικόλα Σαρκοζί και ανέγραφε ως αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ενώ το δεύτερο προοριζόταν για την βελγική πρεσβεία στην Αθήνα και ανέγραφε ως αποστολέα την ΑCTΙΟΝ AID, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Η τρίτη βόμβα που βρέθηκε στα γραφεία της ACS στην οδό Σπύρου Μερκούρη με προορισμό την ολλανδική πρεσβεία της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες ανέγραφε ως αποστολέα πανεπιστημιακό καθηγητή. Τέλος δεν έχει διευκρινιστεί ποιόν χρησιμοποιούσαν ως αποστολέα οι δράστες στην βόμβα που εξερράγη στο γραφείο ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, όπου εξερράγη ο πρώτος μηχανισμός. Ακολούθησε

ο εντοπισμός τριών ακόμα παγιδευμένων δεμάτων στη Σπ. Μερκούρη και στη Ριζάρη. Τα πακέτα εξουδετερώθηκαν με τρεις συνολικά ελεγχόμενες εκρήξεις.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών, ηλικίας 22 και 24 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης τα οποία περιείχαν, το πρώτο ένα πιστόλι Glock με τρεις γεμιστήρες, το δεύτερο ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες. Επιπλέον ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε περούκα, ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ένας εκ των δύο ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Ο δεύτερος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και δήλωσε "πολιτικός κρατούμενος". Στη ΓΑΔΑ έχουν προσαχθεί και δύο νεαρές γυναίκες, των οποίων ελέγχεται η συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Παραλήπτες των παγιδευμένων δεμάτων που παραδόθηκαν στις εταιρείες ταχυμεταφορών ήταν οι πρεσβείες της Ολλανδίας και του Μεξικού, ενώ οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν ως παραλήπτες, την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, και εξουδετερώθηκαν επίσης με ελεγχόμενη έκρηξη.

Το χρονικό των εκρήξεων

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 11.47 το μεσημέρι όταν σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος στην εταιρεία Ταχυμεταφορών Swift Mail, στην οδό Αστυδάμαντος 71. Από την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε παραδοθεί από άγνωστο, τραυματίστηκε στα δάχτυλα μία υπάλληλος, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Το δέμα είχε ως παραλήπτη την πρεσβεία του Μεξικού.

Το πακέτο που εξερράγη στα γραφεία της Swift Mail, σύμφωνα με την Αστυνομία, το άφησε ένα άτομο που ήταν μεταμφιεσμένο με περούκα και καπέλο. Η υπάλληλος, επειδή θεώρησε ύποπτο τον αποστολέα, έπιασε το δέμα στα χέρια της με αποτέλεσμα να εκραγεί και να την τραυματίσει ελαφρά στα δάχτυλα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αστυνομία, που με βάση τις περιγραφές των ατόμων και έρευνες, εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως ένα άλλο παρόμοιο παγιδευμένο δέμα, που είχε αφεθεί στα γραφεία της εταιρείας ACS, στην οδό Σπύρου Μερκούρη 62-64. Το δέμα αυτό είχε παραλήπτη την πρεσβεία της Ολλανδίας και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τους Πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Λίγο αργότερα, και ύστερα από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην οδό Ριζάρη δύο άτομα τα οποία συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας "Δίας" και άλλες δυνάμεις, που έφτασαν στο σημείο.

Οι συλληφθέντες φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ενώ ο ένας κρατούσε ένα παρόμοιο δέμα με τα άλλα δύο, που είχαν αφεθεί στις δύο εταιρείες ταχυμεταφορών.

Το δέμα στην εταιρεία ACS, όπως και αυτό που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων, εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενες εκρήξεις από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι τουλάχιστον το ένα δέμα που τραυμάτισε την κοπέλα στο Παγκράτι, σχετίζεται με το θάνατο αναρχικού στο Μεξικό πριν από λίγες μέρες, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς.

Οι έρευνες των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών συνεχίζονται. Την προανάκριση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση προκάλεσε το θάνατο του υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, όταν απέστειλε μέσω ΕΛ.ΤΑ παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου