ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει για πρόωρες ο πρωθυπουργός

επιμένει-για-πρόωρες-ο-πρωθυπουργός-487774

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα, προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τη νευρικότητα στην οικονομικά αγορά, με χαρακτηριστικότερο δείγμα την άνοδο των spreads και των επιτοκίων δανεισμού μας.

Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτό για το οποίο προειδοποίησε στη διακαναλική συνέντευξη, πιστεύοντας ότι διαθέτει ακόμη το πολιτικό και εκλογικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, εκτιμά ότι η επίκληση των πρόωρων εκλογών συσπειρώνει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, η πιθανότητα για τις πρόωρες εκλογές φέρει ως επικρατέστερες ημερομηνίες την 5η και την 12η Δεκεμβρίου, αν η κάλπη για τους Δήμους και κυρίως τις Περιφέρειες βγάλει αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα.

Το πιο ακραίο σενάριο, για το οποίο εγείρονται σφοδρές αντιδράσεις αλλά και επικρίσεις ότι ετοιμάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικής παρέμβασης, είναι ότι ήδη κυκλοφορούν υποθέσεις ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να… αναβάλει τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, απαιτείται τροπολογία για τη µετάθεσή τους.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιμασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες.

Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β’ γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων.

Οι κριτικές που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για την απόφασή του από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, δεν πτόησαν το Μαξίµου. Όλες οι πληροφορίες, από συνοµιλητές του πρωθυπουργού, αλλά και συνεργάτες του, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ίδιος είναι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει.

Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ως τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος.

Αναμονή στη Ρηγίλλης

Διίστανται οι απόψεις στη ΝΔ για το εάν η προειδοποίηση του πρωθυπουργού σχετικά με τις πρόωρες εκλογές αποτελεί μπλόφα ή πραγματικό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η Ρηγίλλης δηλώνει πανέτοιμη για εκλογές. Το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαµαρά είναι η ΝΔ να επιµείνει στην ίδια τακτική της «ζεµατισµένης κυβέρνησης» έως τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου κάθε µέρα και εντονότερα, έτοιµη για εθνικές κάλπες.

Στο γαλάζιο επιτελείο ωστόσο εµφανίζονται διχασµένοι αν ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών βρίσκεται κοντά ή µακριά. Οι περισσότεροι συνεργάτες του κ. Σαµαρά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός µπλοφάρει, αποσκοπώντας στη συσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ και του στελεχικού δυναµικό του κόµµατος που αντιµετώπιζε µε χαλαρότητα τη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αρκετοί είναι όµως και όσοι θεωρούν ότι µπροστά σε µια ηχηρή αποδοκιµασία της κυβέρνησης οι πρόωρες κάλπες είναι µια διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πορεία το πολιτικό τοπίο θα γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό για την κυβέρνηση όπως σηµειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το εκλογικό δίληµµα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από την εξέλιξή του, αποτελεί την «πρώτη µεγάλη πολιτική νίκη» του κ. Σαµαρά.

Οι εκβιασμοί στο κενό, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας

Από την Ανατολική Μακεδονία, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι αφορούν μεν τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά αφορούν και το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα πέσουν στο κενό, διότι οι πολίτες, μέρα με τη μέρα, συνειδητοποιούν ότι τη χρεοκοπία τη φέρνει πιο κοντά το μνημόνιο και η πολιτική που μας βυθίζει στην ανεργία, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, η πολιτική που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα απόγνωσης σχεδόν σε όλους τους πολίτες».

Κάλεσε δε τους πολίτες να δώσουν «ένα ισχυρό μήνυμα στις εκλογές που έρχονται, ώστε να αποτραπεί η κυβέρνηση από μια ακόμα εκτέλεση της κοινωνίας,από νέα ακόμα πιο δυσάρεστα μέτρα, σε σχέση με όλα όσα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Οι εκλογές είναι βασικό χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί κανείς να εκφοβίζει τους πολίτες, λέγοντάς τους ότι θα ζητήσουμε τη γνώμη σας. Αυτό που πρέπει να φοβίζει τους πολίτες είναι η προοπτική να συνεχίζουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο. Η σωτηρία της χώρας είναι ταυτόσημη με την απεμπλοκή μας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου